Nagyvilág

Kadhafi erői Scud rakétával támadtak

A fél éve tartó felkelés kezdete óta először Scud rakétával támadtak Moammer el-Kadhafi líbiai vezető erői.

Erről egy meg nem nevezett amerikai védelmi tisztségviselő számolt be. A rakétát vasárnap reggel indították el Szirt városától 80 kilométerrel keletre, és Brega tengerparti olajvárostól keletre, a sivatagban ért földet. Nem tudni, hogy mit vettek vele célba – tette hozzá az illető.

A NATO a Líbia elleni légi hadjáratában először Kadhafi Scud-készletét próbálta megsemmisíteni. Ennek a rakétatípusnak a hatótávolsága 300 kilométer.

Nem tudni azt sem, hogy a rakétakilövésnek van-e köze a katonai helyzethez. A felkelők hétfőn elfoglaltak két újabb várost, és ezzel ismét közelebb kerültek a kormányerők központjának számító fővároshoz, Tripolihoz.

Közben a holland kormány hozzájárult ahhoz, felszabadítsanak 100 millió eurót abból a hárommilliárdból, amely az ország bankjaiban van befagyasztva Kadhafi kormányának vagyonából. Hollandia az első ország, amely felszabadít a befagyasztott líbiai vagyonból, de csak azután tette ezt meg, hogy az ENSZ szankcióbizottsága hozzájárult ehhez.

Ezt az összeget az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kapja meg, hogy gyógyszert tudjon vásárolni a líbiai lakosság számára. A holland külügyminisztérium közölte, hogy a felszabadítást kifejezetten a WHO kérésére hagyták jóvá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik