Nagyvilág

Moszkva csatlakozott a Líbia elleni szankciókhoz

Dmitrij Medvegyev orosz elnök öt hónappal elfogadása után írta alá a szankciókról szóló ENSZ-határozatot.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának márciusban született határozata repülésmentes övezetet létesített Líbia felett, és megszigorította a február 26-i, 1970. számú BT-határozatban foglalt szankciókat. Oroszország tartózkodott az 1973-as BT-határozat szavazásánál, azaz nem vétózta meg a döntést, de azóta kitartóan bírálja annak nyugati értelmezését.

A most aláírt végrehajtási utasítás megtiltja az orosz légtér használatát a Líbiába tartó, ott bejegyzett, ottani tulajdonban vagy használatban lévő repülőgépek, illetve olyan gépek számára, amelyekről feltételezhető, hogy katonai tevékenységet szolgáló személyzetet vagy felszereléseket szállítanak. Kivételt a tilalom alól kizárólag humanitárius célú repülések, illetve esetleges kényszerleszállások képeznek.

Ezenkívül az orosz haditengerészet hajói ellenőrizhetik a nyílt tengeren a Líbiából indult vagy oda tartó hajókat, amennyiben az orosz fél olyan információkkal bír, hogy a hajók katonai célra szánt személyeket vagy felszereléseket szállítanak.

Az utasítás tiltja Moamer Kadhafi líbiai vezető közvetlen családtagjai, környezete, és líbiai jogi személyek pénzügyi műveleteit, és a fizikai személyek beutazását Oroszországba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik