Nagyvilág

Egyre több halott a minszki metrórobbantásban

A fehérorosz hatóságok letartóztattak több embert a 12 halálos áldozatot követelő minszki metrórobbantással kapcsolatban.

Az ügyészség azt azonban már nem közölte, hogy pontosan mennyi embert tartóztattak le, és azt sem, hogy gyanúsítottak-e. A szóvivő elmondása szerint zajlik kihallgatásuk.

Közben a fehérorosz ügyészség terrorcselekménynek minősítette a robbantást, és bűnvádi eljárást indított az ügyben. A hatóságok bejelentették kedden, hogy 12-re nőtt a robbantás halálos áldozatainak száma, és 149-en megsebesültek. Orvosok szerint 22 sebesülnek rendkívül súlyos az állapota.

Kontra Ferenc, Magyarország minszki nagykövete kedd reggel az MTI érdeklődésére elmondta, hogy nem hogy magyar, de külföldi érintettje sincs a pokolgépes merényletnek.

A fehérorosz titkosszolgálat közölte, hogy információi vannak a robbanás állítólagos elkövetőjéről. Az eddigi nyomozás során fény derült arra, hogy a detonáció 5 kilogramm trotil robbanóerejének felelt meg. A pokolgépben betonvas darabkák és másfél centiméter átmérőjű fémgolyók voltak. A robbanószerkezetet a metrócsarnok egyik padja alatt helyezte el a tettes. A fehérorosz belügyminiszter szerint nagy valószínűséggel távirányítású volt a pokolgép.

Mint arról korábban beszámoltunk, egyes hírek szerint két robbanás is történt a kora esti csúcsforgalomban a metró Oktyabrszkaja állomásánál, Minszk belvárosában, ahol metróvonalak keresztezik egymást.

Mentőautók és tűzoltók siettek a helyszínre, megjelentek a fehérorosz titkosszolgálat emberei is. A metróállomás Aljakszandr Lukasenka elnöki rezidenciája közelében van. Az elnök később személyesen tájékozódott a helyszínen, és virágot helyezett el az állomásnál.

Az Associated Press hírügynökség értesülése szerint többen súlyosan megsérültek a balesetben, egy sebesült például a detonáció következtében elveszítette az egyik lábát.

Alexander Lukasenka államfő rendkívüli kormányülést hívott össze, és felszólította a rendvédelmi szerveket a tömegközlekedési csomópontok fokozott ellenőrzésére – közölte a Belta fehérorosz állami hírügynökség.

Egyelőre nem érkezett hivatalos információ a robbanás okairól, ám a hatóságok nem zárták ki, hogy terrocselekmény történt. Midössze annyit tudni biztosan, hogy a robbanás helyi idő szerint 18 óra körül történt Minszk belvárosában.

Lukasenka megnyerte a december 19-i választásokat, de az ellenzék azt állítja, hogy az eredményt meghamisították.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik