Nagyvilág

Lukasenkát nem hívják meg a keleti EU-csúcsra

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt valószínűleg nem hívják meg az EU májusban esedékes keleti partnerségi csúcstalálkozójára Magyarországra.

Minderről a soros magyar EU-elnökség honlapja számolt be csütörtökön Győri Enikő EU-ügyi államtitkárra hivatkozva, aki a belga szövetségi parlamentben a magyar uniós elnökségi program bemutatásakor beszélt erről.

Az államtitkár a hét elején Brüsszelben ugyanakkor azt is kijelentette, hogy a “fehérorosz népet nem hagyhatjuk cserben”. Győri Enikő elmondta: a magyar elnökség az EU szomszédságpolitikájában a keleti és a mediterrán dimenziót egyformán fontosnak tartja. Kifejtette, hogy Budapest a keleti partnerséget “projektalapú politikának” fogja fel, a cél az, hogy a közös politikai keretben más-más területre vonatkozó programokról állapodjanak meg a partnerországokkal.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly december 21-én, amikor Budapesten találkozott Herman Van Rompuy-jel, az Európai Tanács elnökével, azt mondta: a keleti partnerségi csúcstalálkozó forgatókönyve 90 százalékban már kialakult. Azzal kapcsolatban, hogy a fehéroroszországi események fényében várható-e Lukasenka elnök meghívása, azt mondta, erről még korai dönteni.

Németh Zsolt külügyi államtitkár egy nappal korábban közölte: Magyarország a leghatározottabban elítéli a fehéroroszországi elnökválasztást kísérő erőszakot.

A keleti partnerségi csúcstalálkozót nem a soros elnökség rendezi, így a meghívottak listájáról sem önállóan Budapest, hanem az EU Külügyi Tanácsa dönt, Magyarország csak a helyszínt biztosítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik