Nagyvilág

Líbiai menekültek özönlenek Európába

Líbiából indulva, több mint 500 fekete-afrikai menekülttel a fedélzetén kikötött péntek este egy halászhajó az Olaszországhoz tartozó Lambedusán - közölte az olasz parti őrség.

Néhány órával korábban szintén afrikai menekültek érkeztek a kis olasz szigetre. A különböző afrikai országokból származó 170 embert egy máltai hadihajó hozta, amely felvette őket lélekvesztőkből. A hajónak azonban a parti őrség – egészségügyi felszerelés és élelmiszer hiányára hivatkozva – nem engedélyezte, hogy kikössön, így az Máltára ment. A szigeten ugyanis több héten át több ezer tunéziai menekült tartózkodott.

Miután szerdára virradó éjjel felborult a Földközi-tengeren egy Líbiából induló hajó, és 150 utasa vízbe fulladt vagy eltűnt, több napi heves vita következett Olaszország és Franciaország között. Végül megállapodott annak a több ezer tunéziainak a sorsáról, aki Olaszországba érkezett a Földközi-tengeren át, de nem akar Olaszországban maradni, hanem – nyelvtudása miatt – elsősorban Franciaországba akar tovább menni. A francia hatóságok azonban az utóbbi napokban megtagadták a belépést több száz tunéziaitól.

Párizs ígéretet tett arra, hogy tiszteletben tartja az olasz kormány szándékát ideiglenes tartózkodási engedély tömeges kiadására a tunéziaiaknak. Ennek a dokumentumnak a birtokában, a schengeni megállapodás értelmében a bevándorlók elvileg beléphetnek Franciaországba. Párizs azonban kikötötte, hogy a tunéziaiak csak úgy léphetnek be, ha bizonyítani tudják, hogy anyagilag megállnak a lábukon. Ezt a feltételt a legtöbbjük nyilvánvalóan nem tudja teljesíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik