Nagyvilág

150 menekült után kutatnak a tengerben

Mintegy 200 menekültet szállító és a viharos Földközi-tengeren felborult hajó segítségére sietett az olasz parti őrség szerdára virradó éjjel.

Lampedusa szigetétől közel 70 kilométerrel délnyugatra 48 menekültet sikerült kimenteni a vízből, a többi 150 eltűnt.

“Élve tudtunk kimenteni 48 embert, úton van értük egy kis őrhajó, hogy Lampedusára vigye őket – közölte szerdán Vittorio Alessandro hajóskapitány, a parti őrség szóvivője. – Állapotuk nem súlyos, de gondozást igényelnek.” Mint mondta, az erős szél, a nagy hullámok és “a fedélzeten támadt izgalom miatt borult fel a hajó, s a fedélzeten lévők a vízbe estek”.

Az olasz parti őrség közleménye szerint a menekülteket szállító jármű, amely “valószínűleg Tunéziából” indult, éjjel műholdas telefonon riasztotta a máltai hatóságokat, de az olasz Lampedusa kikötő kapitánysága küldött gyorsan két őrhajót és egy helikoptert a helyszínre. Az olasz hatóságok szerint a szerencsétlenség “az olasz partoktól távol”, máltai vizeken történt, a máltai haditengerészet azonban nem tudott közbelépni, ezért kérte az olasz parti őrség segítségét.

Illegális bevándorlók ezrei tartanak Olaszország déli területei felé az év eleje óta, s többségük a kicsiny Lampedusa szigetét veszi célba, amely mintegy 150 kilométerre fekszik a tunéziai partoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik