Nagyvilág

Ukrán hadihajó menti a líbiai civileket

Hétfő este hagyta el Tripoli kikötőjét az az ukrán hadihajó, amely 193 civillel a fedélzetén tart jelenleg Málta felé - adta hírül kedden a Korreszpondent hírújság.

A Líbiából kimentettek közül nyolcvanöten ukránok, a többiek 14 különböző európai országok állampolgárai. Ukrajna egyik legkorszerűbb hadihajója Viktor Janukovics államfő közvetlen parancsára közel két hete hagyta el szevasztopoli bázisát, és hétfő délben érte el a líbiai főváros kikötőjét, hogy hazavigye az országot elhagyni kívánó ukrán állampolgárokat.

A hazatérés mellett egyelőre csupán 85 Líbiában tartózkodó ukrán döntött, így a Kosztyantin Olsanszkij deszantos hajó további 108 külföldit is a fedélzetére tudott venni. Több mint száz ukrán állampolgár – zömében orvosok és ápolók – egyelőre a maradás mellett döntött, őket várhatóan a következő forduló alkalmával szállítja haza ugyanez a hadihajó.

A 4000 tonna vízkiszorítású, több mint 110 méter hosszú, különleges fegyverzettel ellátott Kosztyantin Olsanszkij a tervek szerint a keddi nap során fut be a máltai Valletta kikötőjébe, ahol 74 külföldit tesz partra, majd folytatja útját Ukrajna felé, és várhatóan tíz napon belül éri el Szevasztopolt. Azt egyelőre nem tudni, hogy tartózkodnak-e magyar állampolgárok is az ukrán hajó fedélzetén.

Törökországi kórházakba szállítottak kedden líbiai sebesültek – közölte az Anadolu hírügynökség. A jelentés szerint a sebesültek a török légierő szállító repülőgépein érkeztek a nyugat-törökországi Dalaman repülőterére, ahol 11 mentőautó és 60 orvos várt rájuk. A líbiaiak a felkelők és Moammer Kadhafi elnök katonái közötti harcokban sebesültek meg, de gyógyszerhiány miatt nem részesülhettek teljes körű orvosi ellátásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik