Nagyvilág

Ezrek nyomorognak az olaszországi szigeten

Több mint kétezer menekültet szállítottak el csütörtökön Olaszország szárazföldi részére az afrikai partok közelében lévő Lampedusa szigetről.

Az ötezer lakosú szigeten néhány napja a menekültek száma elérte a hatezret, s mivel elhelyezni már nem tudták őket, a jövevények a kikötői dokkokban és a szántóföldeken aludtak. Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet szóvá is tette az áldatlan állapotokat, amelyek között élni kényszerültek.

A Lampedusáról elszállítottakat őrzött táborokban helyezik el mindaddig, amíg el nem dől, hogy menedékjogot kapnak-e, vagy visszatoloncolják őket Tunéziába. Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök csütörtökön élesen bírálta az észak-afrikai országot, mondván, hogy meg kellene állítania a területéről induló, menekültekkel teli csónakokat.

Tunéziába utazik hétfőn az olasz miniszterelnök, hogy rávegye a hatóságokat az illegális bevándorlók áradatának feltartóztatására – jelentette be csütörtökön az olasz kormány. Berlusconi a nap folyamán arra panaszkodott, hogy Tunéziából hiányzik az együttműködési készség a bevándorlók ügyében.

Franco Frattini külügyminiszter korábban az EU más tagországainak tett szemrehányást, mert szerinte keveset, vagy semmit se tettek a menekültek miatt Olaszországra nehezedő terhek enyhítéséért. A politikus név szerint is megemlítette Franciaországot, mint amelyből szerinte hiányzik a szolidaritás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik