Nagyvilág

Kadhafi fiai támogatják apjuk elmozdítását

Moammer Kadhafi líbiai vezető fiai közül legalább kettő - Szaif és Szaadi - támogatja az átmenetet egy alkotmányos demokráciába .

A The New York Times című napilap vasárnapi számában emlékeztetett: ez egyben azt is jelenti, hogy támogatják apjuk elmozdítását a hatalomból. A lap diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a tervek szerint az átmenetet Szaif al-Iszlam Kadhafi vezetné. Egyelőre nem egyértelmű azonban, hogy a 68 éves Moamer Kadhafi is támogatja-e a politikai átmenetre vonatkozó javaslatot. A két fiú apjuk nélkül szeretné a változtatásokat az országban – mondta a lapnak a testvérek egy közeli ismerőse, aki szerint Szaif és Szaadi “hamar fellendítenék az országot”.

A The New York Times beszámolója szerint Kadhafi hét fiúgyermeke között régóta ellentét feszül az ország majdani irányítása miatt. Míg Szaif és Szaadi egy gazdaságilag és politikailag nyugati stílusú országot szeretne kialakítani Líbiában, addig két másik fiú, Kamisz és Mutuasszim inkább maradna apjuk keményvonalas országvezetési stílusánál.

A líbiai felkelők által létrehozott Nemzeti Tanács elutasítja, hogy Moamer Kadhafi fiai vezessék az alkotmányos demokráciába átvezető folyamatot. “A tanács teljes mértékben elutasítja ezt” – jelentette ki a felkelők fellegvárának számító Bengáziban tartózkodó Samszeddin Abdulmelah, hozzátéve: “Kadhafinak és fiainak távoznia kell a diplomáciai egyeztetések megkezdése előtt.”

Tripoli véget vetne a harcoknak

Líbia a harcok befejezését akarja – közölte Abdelati el-Obeidi líbiai külügyminiszter-helyettes Athénban az őt fogadó Jeórjiosz Papandreu görög kormányfővel. Erről egy meg nevezett görög tisztségviselő számolt be. Dimitrisz Drucasz görög külügyminiszter pedig közleményében azt írta a találkozó után: “A líbiai küldött szavai szerint a tripoli hatóságok megoldást akarnak a válságra. Komoly erőfeszítéseket kell tenni a térségbeli béke és stabilitás megteremtésére

Mi megismételtük a nemzetközi közösség egyértelmű üzenetét, ami az ENSZ határozatainak maradéktalan tiszteletben tartása és alkalmazása, azonnali tűzszünet, az erőszak- és háborús cselekmények leállítása, különösen azoké, amelyeket a líbiai polgári lakosság ellen követnek el.”

“Görögország fontos szerepet játszhat a politikai megoldás megtalálásában” – mondta még egy meg nem nevezett kormányzati forrás. A líbiai külügyminiszter közölte azt is, hogy Görögországból Törökországba és Máltára utazik tovább.

Hétfőig bombáznak az amerikai gépek

Az Egyesült Államok eleget tett a NATO kérésének, és 48 órával, hétfő estig meghosszabbította azt az időszakot, ameddig amerikai gépek a NATO kötelékében részt vesznek a líbiai kormányhadsereg elleni támadásokban.

A washingtoni kormány csütörtök este jelentette be, hogy az amerikai gépek csak szombatig bombáznak, kivéve, ha a NATO vezetése kifejezetten kéri a részvételüket, és ezt Washingtonban jóváhagyják. A NATO szóvivője szerint “az utóbbi napok rossz időjárási viszonyai miatt” kérte a kétnapos hosszabbítást. Egy magas rangú amerikai katonai tisztségviselő közölte, hogy a múlt héten egy hatalmas felhő akadályozta a repülést Líbia felett. Kadhafi erői ezt használták ki, és vissza tudtak foglalni több várost a felkelőktől.

Eközben török humanitárius hajó több mint 250 sebesültet szállított a líbiai Miszrátából a lázadók által kézben tartott Bengázi városba – tudta meg a BBC News. Miszrátát heteken keresztül támadták Kadhafi csapatai, a hajó egyik orvosa pedig kijelentette, hogy a sebesültek többsége súlyos sérülésekkel küzd.

Elengedtek egy fogva tartott újságírót

A líbiai hatóságok szabadon engedték az al-Dzsazíra katari hírtelevízió egyik újságíróját abból a négyből, akiket egy hónapja tartóztattak le az észak-afrikai arab országban. A katari székhelyű tv-állomás hétfői közlése szerint egyik tunéziai munkatársuk, Lotfi al-Maszúdi nyerte vissza a szabadságát. Az al-Dzsazíra fölszólította a líbiai hatóságokat, hogy a még fogva tartott másik három újságírót is engedjék el.

AJÁNLOTT LINKEK:

Líbia: a kőolaj és az idő a kulcs (Kitekintő.hu)

Milliárdos kalanddá nőheti magát az Odüsszeia Hajnala (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik