Nagyvilág

A japán atomerőmű hatása egy európai választásra

A környezetvédők előretörtek egy német tartományi választáson.

A “japán hatás” érvényesült a németországi Szász-Anhalt tartományban vasárnap tartott parlamenti választáson, amelynek fő nyertesei a környezetvédő Zöldek lettek.

A Zöldek öt évvel korábbi szavazataik számát csaknem megkétszerezve 13 év óta először kerültek be a magdeburgi parlamentbe, igazolva azokat az előzetes nézeteket, amelyek szerint a fukusimai atomkatasztrófa Németországban is jelentősen befolyásolta a választók hangulatát. Az első részeredmények szerint az atomerőműveket legkövetkezetesebben ellenző környezetvédők a négy évvel ezelőtti 3,6 százalékhoz képest most a voksok 6,6 százalékát szerezték meg, a szavazók mindenekelőtt a Zöldek “atompolitikáját” és környezetvédelmi célkitűzéseit méltányolták.

A választások fő vesztese a liberális Szabad Demokrata Párt lett, amely a korábbi 6,7 százalékhoz képest a szavazatok mindössze 4 százalékát szerezte meg, és ezúttal nem jutott be a magdeburgi parlamentbe. Az egykori NDK-hoz tartozott tartomány legerősebb pártja a konzervatív Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) maradt, amely a szavazatok 32, 9 százalékával végzett az első helyen. Szereplése ennek ellenére aligha minősíthető jónak, a 2006 márciusában elért eredményéhez képest a CDU ugyanis több mint 3 százalékponttal esett vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik