Nagyvilág

Németország szakít az atomenergiával

A német kormány egyértelmű menetrendet dolgoz ki a nukleáris energiáról az alternatív energiaforrásokra való áttérésre – jelentette be Angela Merkel.

A német kancellár közölte: célja, hogy Németország minél hamarabb belépjen a megújuló energiaforrások korszakába – írja a The Wall Street Journal. A kancellár ugyanakkor figyelmeztetett, hogy Németország „leszoktatását” a nukleáris energiáról nem lehet elkapkodni, csak körültekintően, az energiaellátás biztonságának, illetve az üvegházgázok kibocsátásának figyelembevételével lehet elhagyni a nukleáris energiát.

Merkel a japán fukusimai atomerőműben történt katasztrófát követően jelentette be az atomenergia-felhasználás csökkentésének tervét. A szerencsétlenség hatására a német kormány három hónapra leállította az ország hét legöregebb atomlétesítményét, hogy biztonsági felülvizsgálatokat végezzenek az erőművekben.

Németország áramfogyasztásának közel negyedét fedezi nukleáris energiából. Az atomerőművek bezárása már évek óta belpolitikai viták tárgyát képezi.

AJÁNLOTT LINKEK:

Európa az atomerőművekre veti vigyázó szemeit (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik