Nagyvilág

Tömegoszlatás a líbiai fővárosban

Könnygázt vetettek be a Moammer Kadhafi líbiai vezető lemondását követelő tüntetők ellen a kormányt támogató erők pénteken Tripoliban.

A biztonsági erők legalább öt könnygázgránátot lőttek ki a Tadzsúra negyedben felvonuló másfél ezer tüntető ellen. A tömeg rövid időre szétszóródott, de utána folytatta a tiltakozó menetet – jelentette a helyszínről az AP amerikai hírügynökség tudósítója. A Reuters brit hírügynökség tudósítója lövéseket is hallott.

Egy ellenőrző ponton tizennégy Toyota sportautó haladt át a tüntetők irányában, a gépjárművekben katonai egyenruhát és a fejükön zöld kendőt viselő emberek ültek. Egy szemtanú szerint a tripoli Zöld tér közelében összeverekedtek Kadhafi hívei és ellenfelei.

A kormány fegyveresei pénteken ellenőrzőpontokat létesítettek Tripoli környékén a tervezett kormányellenes tüntetések előtt. A hatóságok egyben megakadályozták, hogy a külföldi újságírók elhagyják szállodájukat, és tudósítsanak az ellenzéki megmozdulásokról.

Az internetszolgáltatásokat, amelyek a felkelés ideje alatt szórványosan működtek, most teljesen lekapcsolták Tripoliban és a felkelők fellegvárában, a keleti Bengáziban.

Mindeközben a Moammer Kadhafihoz hű erők pénteken légi csapást mértek az ellenzéki erők ellenőrzése alatt álló egyik katonai támaszpontra a kelet-líbiai Adzsdábíjában.

Az al-Arabíja arab hírtelevízió szerint pedig legalább 13 ember halt meg a nyugat-líbiai az-Závija városában a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató erők és a Kadhafi távozását követelő lázadók összecsapásában. A líbiai állami televízió szerint a települést Kadhafi erői visszafoglalták a tüntetőktől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik