Nagyvilág

Obama: Kadhafinak távoznia kell!

Az amerikai elnök szerint "minden lehetőséget" vizsgálnak Líbiával kapcsolatban.

Moamer Kadhafi líbiai vezető “elvesztette legitimitását, és távozni kell” – jelentette ki csütörtökön Barack Obama. Az amerikai elnök közölte: “egyértelmű üzenetük” továbbra is az, hogy “meg kell állítani az erőszakot”:

Obama elmondta, hogy az amerikai kormányzat “minden lehetőséget vizsgál” Líbiával kapcsolatban. Az elnök egy újságírói kérdésre válaszolva közölte azt is, hogy a vizsgált lépések között szerepel a repülési tilalmi zóna bevezetése is.

A Pentagon csütörtökön bejelentették, hogy az amerikai fegyveres erők nem ellenzik a repülési tilalom bevezetését. Előzőleg a katonai vezetők szkeptikusnak is értékelhető nyilatkozatokat tettek a tilalommal kapcsolatban. Szerintük az veszélyes, bonyolult és rizikós lenne.

Obama a sajtótájékoztatón kifejtette, biztos akar lenni abban, hogy az Egyesült Államok teljesen készen áll a gyors cselekvésre, ha a helyzet humanitárius krízissé fajulna. Egyben arra figyelmeztette a Kadhafi körébe tartozó embereket, hogy “az ártatlan civilek ellen elkövetetett erőszakos cselekedeteiket figyelemmel kísérik és a felelősségre vonás nem marad el”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik