Nagyvilág

Kadhafi: engem mindenki szeret

Népem minden tagja szeret engem - bizonygatta egy interjúban hétfőn Moamer Kadhafi líbiai vezető, nem véve tudomást a lemondását követelő nemzetközi nyomásról.

“Szeretnek engem. Mindenki szeret engem, készek meghalni azért, hogy megvédjenek” – mondta tört angolsággal a több mint negyven éve hatalmon lévő líbiai vezető a brit ABC televíziós csatornának, a BBC-nek és a The Times-nak adott interjúban. Kadhafi azt is állította, egyáltalán nincsenek utcai demonstrációk az országában, senki nincs ellenük vagy ellene. Miért lenne? – kérdezte.

Kadhafi Tripoliban nyilatkozott arról, hogy a világ vezető hatalmai nyomás alatt tartják rendszerét. Gúnyosan válaszolt arra a kérdésre is, hogy használná-e vegyi fegyvereit hatalma megtartásáért. “Már mindegyiktől megszabadultunk, ez volt a múlt, már nem foglalkozunk ilyenekkel” – mondta a fegyverekről. “Indokolható lenne, ha egy értelmes ember bevetne ilyen fegyvereket akár saját ellenségei ellen? Nem is beszélve saját népéről” – fogalmazott Kadhafi.

A Kadhafi-rezsim elleni tüntetések majdnem két hete tartanak az észak-afrikai országban, és világszerte felháborodtak az ellenzéki demonstrációk brutális leverésén. “A líbiaiak egyértelművé tették, ideje, hogy Kadhafi lelépjen, mindenféle késedelem és erőszak nélkül” – mondta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az ENSZ emberi jogi tanácsának ülésén Genfben.

Kadhafi az ABC Televíziónak ezt visszautasította, és kijelentette, a terrorizmus elleni harcban mostanáig vele szövetséges Egyesült Államok elárulta őt, és most az Al-Kaida terroristával együtt harcol ellene. Nem zárta ki, hogy az USA el akarná foglalni országát. A líbiai vezető az interjúban azt bizonygatta, hogy nem fog lemondani, mert ő nem elnöke vagy királya országának.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kadhafi és a líbiai pokol (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik