Nagyvilág

Zsoldosokkal löveti népét Kadhafi

Kadhafi elitegységei és afrikai zsoldosok harcolnak Tripoli több negyedében a felkelők ellen. Líbia újdelhi nagykövete – aki a lázadók pártjára állt – úgy tudja, számos katona már átállt a felkelők oldalára. Korábban a légierő saját lakosságát bombázta, Kadhafi pedig a tévében megmutatta, hogy nem menekült el. Legfrissebb hírek a polgárháborúról.

Kadhafi: halál a tüntetőkre

Moammer Kadhafi líbiai vezető kijelentette, hogy a “forradalom vezetője” marad hazájában, és hangsúlyozta: nincs hivatalos tisztsége, amelyről lemondhatna. A vezető Kadhafi azt is kijelentette, hogy nem hagyja el Líbiát, inkább hazájában mártírhalált fog halni.
Zsoldosokkal löveti népét Kadhafi 1

Emellett felszólította a hadsereget és a rendőrséget, hogy vonja ellenőrzése alá az országban uralkodó helyzetet és zavaros beszédében “patkányoknak és zsoldosoknak” titulálta a hatalma ellen fellázadt tüntetőket, akik “a líbiai törvények szerint halálbüntetést érdemelnek”. A tiltakozókat a Tienanmen térihez hasonló visszavágással fenyegette meg.

Egyúttal felszólította híveit, hogy szerdán vonuljanak ki az utcára, ezzel fejezzék ki, hogy támogatják őt.

Kelet-Líbia már az ellenzéké

Kelet-Líbia már tulajdonképpen az ellenzéké. Ez nem mond ugyan sokat, mert Kelet-Líbia tulajdonképpen Bengázi 700 ezres lélekszámú városát jelenti, amely Líbia második legnépesebb települése az egymilliós Tripoli után. A 6,7 milliós líbiai népesség teljesen elszórtan él az országban. A Líbia területének több mint felét kitevő déli tartományokban például mindössze 130 ezer ember él.

Tízezrek menekülnek

Több tízezer külföldi próbál menekülni Líbiából. Tripoli tudósítók szerint a főváros jelenleg nyugalmas, de a hangulat elkeseredett.

Térkép a líbiai eseményekről

Mapping Violence Against Pro-Democracy Protests in Libya nagyobb térképen való megjelenítése

A sárga katonai figurák jelzik a komolyabb csapat összevonásokat, zsoldosok megjelenését, összecsapásokat. A repülők a reptereket mutatják, a kerekesszékes ábra pedig az egyiptomi-líbiai határon felállított kórházat. A piros jelek jelzik a nagyobb áramkimaradásokat.

Egyiptom segíti Líbiát

Az egyiptomi-líbiai határra orvosok százai érkeznek Alexandriából, Kairóból és más egyiptomi városokból felszereléssel és gyógyszerkészletekkel, hogy ellássák a Líbiából érkező menekülteket, sebesülteket. A forgalom egyirányú, senkit nem engednek Líbiába.

Az Al Jazeera a helyszínen

Az Al Jazeera tudósítója, Jamal Elshayyal már átlépte a líbiai-egyiptomi határt és a legvéresebb eseményeknek otthont adó Bengázitól 500 kilométerre jár. Híradása szerint az emberek azonnal megrohanták stábját a tüntetések képeit és mozgóképanyagait tartalmazó memóriakártyákkal.

Dezertálnak a líbiai katonák

A líbiai vezetés egyre nehezebben boldogul. A katonák közül egyre többen dezertálnak, a Khadafi által irányított erők pedig az Al Jazeera információi szerint már katonai bázisokat, fegyverraktárakat bombáznak, hogy a tüntetők, vagy az átálló katonák szert tehessenek munícióra. Kedd estére állítólag egy minden eddiginél nagyobb méretű tüntetést szerveznek a kormányellenes erők.

Ellenállásra szólítanak a líbiai nagykövetek

Az ország külügyi képviseletei egymás után adnak hangot a hazájukban kialakult helyzet miatti felháborodásuknak és nem csupán kritizálják Kadhafit, de egyenesen saját népét gyilkoló diktátornak nevezik.

Négy Kínában tartózkodó líbiai tisztségviselő már bejelentette, hogy nem kíván visszatérni a jelenlegi rezsim uralma alatt Líbiába. A bangladesi nagykövet pedig nyomtalanul eltűnt. Szemtanúk, akik beszéltek vele, azt állították pánikban volt és fenyegetve érezte magát a nagykövetségen tartózkodó hírszerző tiszttől, aki ugyanabból a faluból származik, mint Kadhafi – írja az Al Jazeera blogján. Líbia ENSZ-nagykövet-helyettese genocídiumnak nevezte, azt ami hazájában folyik és kárhoztatta Kadhafit és rendszerét.

Tüntetés Angliában - Fotó: MTI / EPA (galéria)

Tüntetés Angliában – Fotó: MTI / EPA (galéria)

Líbia indiai nagykövete hasonló bejelentést tett és azt is elmondta, hogy értesülései szerint Tripoliban külföldi, afrikai zsoldosok gyilkolják a tüntetőket, akik nem is beszélnek arabul, csak franciául, vagy valamilyen más nyelven. A katonák közül információi szerint egyre többen állnak át, akik nem bírják nézni honfitársaik lemészárlását.

Lassan és nehezen jutnak ki hírek

A hírek nagyon lassan és nehézkesen terjednek Líbiából. Péntek óta az országban lekapcsolták az internet szolgáltatást is, külföldi hírcsatornákat pedig egyáltalán nem engednek az országba. Az mindenesetre biztos, hogy kedden is folytatódtak a tüntetők ellen végrehajtott támadások. Szemtanúk szerint helikopterekről nyitottak tüzet a tüntetőkre. Tripoliban helyi információk szerint folyamatos a fegyverropogás és egyre kevesebb az élelem a városban.

“Innen már nincs visszaút. Ha nem merünk meghalni az utcákon, a házainkban fognak kiirtani minket és családunkat” – szólt egy beszámoló a helyszínről az Al Jazeera műsorában.

Afrikai zsoldosok Kadhafi seregében

Moammer Kadhafi líbiai vezető elitegységei és afrikai zsoldosok harcolnak a főváros, Tripoli több negyedében – közölte kedden az al-Dzsazíra arab hírtévé. A beszámoló szerint a főváros több negyedében géppuskaropogás hallatszik.

A megmozdulások leverésére bevetett afrikai zsoldosok hírét megerősítette Líbiai újdelhi nagykövete, aki ilyen jellegű értesüléseket kapott hazájából különböző forrásokból. Ali Eszávi hozzátette: dezertálásokról is kapott információkat. “A katonák nem nézhetik tétlenül, hogy külföldi zsoldosok gyilkolják honfitársait, ezért a nép oldalára álltak” – mondta.

Az Arab Liga kedd délután rendkívüli ülést tart az egyiptomi fővárosban, hogy megvitassa a Kadhafi-rendszer elleni felkelést.

Zsoldosokkal löveti népét Kadhafi 1

Mégsem zárták le Tripoli légterét

Az osztrák védelmi minisztérium hétfő éjszaka közölte, hogy néhány órával korábbi értesülésével ellentétben mégsem zárták le a légteret Tripoli felett. Michael Huber szóvivő szerint a tárca egyik forrásától származott a téves információ, de miután leellenőrizték azt, kiderült: a líbiai főváros légtere szabad. A szóvivő közölte: az osztrák hadsereg egyik C-130-as szállítógépe el tudott indulni Tripoliból Máltára utasterében 62 kimenekített európai állampolgárral, osztrákokkal, németekkel, franciákkal és hollandokkal.

Képgaléria!

Képgaléria

Nem menekült el Kadhafi

Rövid időre megjelent a tripoli állami televízióban Moammer Kadhafi líbiai vezető, hogy bejelentse: Tripoliban tartózkodik, és nem menekült Venezuelába, mint azt korábban elhíresztelték.

Világszerte tüntetnek Kadhafi ellen - Fotó: MTI / EPA (galéria)

Világszerte tüntetnek Kadhafi ellen – Fotó: MTI / EPA (galéria)

Kadhafi egyik tripoli rezidenciája előtt, feje fölé esernyőt tartva mutatkozott, amint helyet foglal egy gépkocsiban. Tripoliban két napja esik az eső.

A líbiai vezető helyi idő szerint kedden hajnali két óra körül jelent meg a képernyőn, mindössze 22 másodperc erejéig. Közölte azt is: most a Zöld térre megy, hogy találkozzon az ifjúsággal, és bizonyítsa, nem menekült Venezuelába, amint azt a “kóbor kutyák” által irányított külföldi televíziók és médiák híresztelték.

Hétfőn lőttek

A hétfői hírek szerint a líbiai fővárosban harci repülőgépek tüzet nyitottak a kormányellenes tüntetőkre, és válogatás nélkül bombázták egyik helyszínt a másik után. Az al-Arabíja tévécsatorna szerint a Tripoliban zajló harcok csak hétfőn 160 halálos áldozatot követeltek. Olaszországban készültségbe helyezték a légierőt.

Zsoldosokkal löveti népét Kadhafi 1

“Aminek tanúi vagyunk ma, az elképzelhetetlen. Harci repülőgépek és helikopterek válogatás nélkül bombázzák az egyik helyszínt a másik után. Nagyon, nagyon sok a halott” – mondta a tévének Adel Mohamed Szaleh. Arra a kérdésre, hogy még mindig tart-e a bombázás, azt válaszolta: “Folytatódik, folytatódik. Lőnek mindenkire, aki mozog, arra is aki autóval tart valahova” – mondta a férfi. Közlését más forrásból nem erősítette meg az al-Dzsazíra riportja.

Kadhafi fia cáfolta a bombázást

Szaif al-Iszlám Kadhafi, Moammer Kadhafi líbiai vezető második legidősebb fia cáfolta, hogy a légierő lakott településeket bombázott volna – jelentette hétfő este a tripoli televízió.

Zsoldosokkal löveti népét Kadhafi 1

Nem igaz az az információ, hogy a fegyveres erők Tripolit és Bengázit támadták – idézte a televízió az ifjabb Kadhafit. Szaif al-Iszlám Kadhafi közlése szerint a támadások lakott településektől távoli lőszerraktárak ellen irányultak.


Megerősítették a bombázás hírét

Harci gép bombázott polgári célpontokat a líbiai fővárosban, Tripoliban – erősítette meg kedden Líbia újdelhi nagykövete. Ali Eszavi korábban éppen azért mondott le, mert a líbiai hatóságok példátlan mértékben alkalmaztak erőszakot a tüntetők ellen hazájában. Mint mondta, arra számít, hogy több diplomata is követi példáját, ha folytatódik a hatósági leszámolás.

Eszavi az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjainak segítségét kérte a líbiai lakosság védelmében. Hangoztatta: az utcai tiltakozók legfőbb célja, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető megbukjon.

Zsoldosokkal löveti népét Kadhafi 1Összeül az ENSZ BT

Kedden összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa a líbiai helyzetet – jelentette be hétfőn Los Angelesben Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára.

Közölte azt is: beszélt Moammer Kadhafi líbiai vezetővel, akitől visszafogottságot kért. “Azt kértem tőle, hogy teljes mértékben tartsa tiszteletben az emberi jogokat, a vélemény- és szólásszabadságot” – mondta a főtitkár újságíróknak, hozzáfűzve, hogy a beszélgetés negyven percig tartott. Újságírói kérdésre válaszolva Ban Ki Mun azt is közölte, hogy felszólította Kadhafit: vessen véget a tüntetők elleni erőszaknak.

A főtitkár közlése szerint a BT rendkívüli ülésének összehívását Líbia ENSZ-nagykövetének helyettese kérte, és a testület kedden reggel összeül.

Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa Független nemzetközi vizsgálatot sürgetett kedden a líbiai erőszakról.

Lehetséges – mondta -, hogy a kormányellenes tüntetők elleni támadások kimerítik az emberiesség elleni bűntettet. Az emberi jogok megsértésének azonnali megfékezését követelte, elítélve azt, hogy a hírek szerint Líbiában gépfegyvereket, orvlövészeket, harci repülőgépeket vetnek be polgári személyek ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik