Nagyvilág

Jemen – Folytatódtak a tüntetések

Jemenben lelőttek vasárnap egy tüntetőt a rendőrök, a parlamenti ellenzék pedig úgy döntött, hogy csatlakozik a kormányellenes tüntetőkhöz.

Ádenben megszigorították a biztonsági intézkedéseket, a fontosabb utcákon vasárnap harckocsik és páncélozott járművek jelentek meg. Szemtanúk és orvosi források beszámolója szerint rendőrök lelőttek egy tüntetőt a városban, s ezzel tizenegyre emelkedett a február 13. óta tartó megmozdulások halálos áldozatainak száma. A rendőrök könnygázzal és lövésekkel próbáltak feloszlatni egy több száz fős tömeget az Oszmán sejk negyedben, s eközben halt meg egy ember.

A fővárosban, Szanaában lövések dördültek el az egyetemi campusnál is, noha a rohamrendőröknek sikerült egymástól elszigetelniük a rendszerellenes tiltakozókat és a kormánypárti tüntetőket. Az egyetemnél mintegy ötven kormánypárti aktivista megpróbálta áttörni a rendőrkordont, hogy megtámadja a több mint ezer tüntetőt. A lövések nyomán senki sem sebesült meg.

Ibb és Taizz városban továbbra is százak tartanak ülősztrájkot, követelve Ali Abdalláh Száleh elnök távozását.

Az államfő vasárnap ismét párbeszédre szólította fel az ellenzéket, s az öt ember életét követelő hétvégi tüntetésekért “a rendszeren és a törvényen kívül álló elemeket” tette felelőssé. “A párbeszéd a legjobb út. Nem a szabotázs. Nem az utak eltorlaszolása” – jelentette ki Száleh elnök a törzsi, katonai és civil vezetőkkel tartott találkozón Szanaában.

A parlamenti ellenzék a tavalyi év végén megszakította a párbeszédet a rendszerrel, majd az elnök reformokra tett ígéretei nyomán úgy döntött, hogy hajlandó ismét tárgyalóasztalhoz ülni. Vasárnap azonban bejelentette, hogy csatlakozik az államfő távozását követelő tüntetőkhöz, s nem hajlandó tárgyalni a fegyverek árnyékában.

Az elnök vasárnap utasította a biztonsági erőket, hogy védjék meg a hivatásukat gyakorló újságírókat az atrocitásoktól. Egy hét alatt újságírók tucatjait támadták meg, köztük külföldieket. A jemeni újságíró-szövetség szombaton a kormányzó pártot, az Általános Népi Kongresszust és személy szerint az államfőt tette felelőssé az általa szándékosnak nevezett erőszakért.

Száleh az Egyesült Államok megbízható szövetsége az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet jemeni szárnya elleni küzdelemben. A belföldön és külföldön egyaránt aktív jemeni terroristák ellen küzdő, 32 éve hatalomra került Száleh elnök a munkanélküliségből, valamint a kiapadó olaj- és vízkészletekből adódó problémák mellett a déli és az északi tartományok lázongásaival is kénytelen megbirkózni.

A déli országrész egyik szeparatista vezetőjét, Haszan Baumot vasárnap ismét őrizetbe vették a hatóságok Ádenben. A férfi részt akart venni az ádeni tüntetéseken, s néhány órával korábban ezért érkezett a kikötővárosba az északabbra fekvő Lahadzs városból. Az ellenzékit legutóbb tavaly november 9-én tartóztatták le, s csak január 1-jén helyezték szabadlábra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik