Nagyvilág

Kairó befagyasztatná az egyiptomi exvezérek vagyonát

Kairó számos korábbi magas rangú egyiptomi tisztségviselő vagyonának befagyasztását kérte Londontól - jelentette be William Hague brit külügyminiszter.

A külügyi tárca vezetője az angol alsóház előtt szólalt fel. “Mi – az Európai Unióval és a nemzetközi partnerekkel közösen – természetesen együttműködünk ebben, mint ahogy azt tettük Tunézia esetében is” – tette hozzá Hague.

“Amennyiben bizonyítékot találunk az (egyiptomi) közjavak elsikkasztására vagy azok illegális felhasználására, határozott és gyors intézkedéseket fogunk tenni” – szögezte le a brit külügyminiszter.

Hague kifejtette, hogy George Osborne brit pénzügyminiszter a szóban forgó javak ügyében hétfő este és kedden Brüsszelben megbeszélést folytat európai kollégáival.

Az Európai Uniótól is kérte Egyiptom, hogy fagyasszák be Hoszni Mubarak lemondott elnök bankszámláit – közölték Brüsszelben uniós források. Christine Lagarde francia gazdasági miniszter újságírókkal Brüsszelben közölte, hogy a Mubarak-számlák esetleges befagyasztása szóba kerül az eurózóna gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácskozásán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik