Nagyvilág

Iránban is utcára vonult az ellenzék

Több ezer ellenzéki indult meg hétfő délután az iráni főváros egyik központi tere felé az egyiptomi és tunéziai fejlemények támogatása céljából.

A reformista ellenzék 2009 decemberében vonult utoljára utcára, akkor nyolcan vesztették életüket a biztonsági erőkkel vívott összecsapásokban.

Szemtanúk elmondása szerint az ellenzékiek egy széles sugárúton tartottak a Teherán központjában található Azadi (Szabadság) tér felé, amely a tüntetők egyik hagyományos gyülekezési helyének számít. Állítólag több száz rendőrt vezényeltek ki a helyszínre. Korábbi jelentések szerint nem került sor összecsapásokra, később azonban szemtanúk már arról számoltak be, hogy a biztonsági erők könnygázzal próbálják feloszlatni a tömeget.

“Ezrek gyülekeznek… nem skandálnak szlogeneket….A biztonsági erők könnygázt vetettek be, hogy feloszlassák a tömeget a Huszein imám tér közelében” – mondta el az egyik szemtanú.

Az ország más részein is gyűléseket tartottak az ellenzékiek, Iszfahán városában szemtanúk szerint több százan vonultak utcára.

Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi ellenzéki vezetők egy héttel ezelőtt kértek engedélyt a tunéziai és az egyiptomi felkelést támogató hétfői gyűlésekre, de a hatóságok betiltottak minden demonstrációt, attól tartva, hogy kormányellenes megmozdulásba csap át a szimpátiatüntetés. Ennek ellenére Muszavi honlapja, a Kaleme.com és Karubié, a Sahamnews.org hétfő délutánra tüntetésre hívott a fővárosban különböző ellenzéki csoportokat.

A Kaleme.com tájékoztatása szerint Muszavi minden vonalas és mobiltelefonja ki van kapcsolva vasárnap óta. Hétfő reggel pedig rendőrautók állták el a házához vezető zsákutcát. Múlt csütörtök óta lényegében házi őrizetben van a másik ellenzéki vezér, Mehdi Karubi volt parlamenti elnök is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik