Nagyvilág

Könnygázzal oszlatták fel a bahreini tüntetést

Könnygázt és gumilövedékeket vetett be a rendőrség Bahreinban, ahol a tunéziai és az egyiptomi tüntetésekkel rokonszenvező megmozdulások voltak hétfőn.

A Facebookon hirdették meg a szervezők a demonstrációkat, felhívásukban felkelésre szólították fel a népet” a politikai, gazdasági és szociális reformok érdekében”. Nuwaidratban a rendőrök gyorsan szétverték a tüntetést arra hivatkozva, hogy “nincs engedély a felvonulásra.”

A hatóságok szerint néhány tucatnyian, a szervezők szerint több százan tüntettek ebben a városkában. A rendőrség szerint Nuwaidratban egy sérültje van a rendfenntartók beavatkozásának, és senkit nem vettek őrizetbe.

A főleg síiták lakta Karkazanban is volt tüntetés, itt három rendőr és egy tüntető sérült meg. A szervezők itt is azt állították, hogy több százan demonstráltak a rezsim ellen. A rendőrség közlése szerint gumilövedékekkel oszlatták fel a tüntetést. A bahreini demonstrációkat szervező Facebook-oldal szerint összesen 15 ezren követeltek változásokat a Perzsa-öbölben lévő kis sivatagi királyságban.

A múlt pénteken Bahrein uralkodója bejelentette, hogy minden család kapjon ajándékba háromezer dollárnak megfelelő dínárt abból az alkalomból, hogy tízéves a nemzeti reform. A pénzajándék a 2001. februári népszavazást akarja ünnepelni. A tíz évvel ezelőtti referendumon Bahrein szavazópolgárainak döntő többsége elfogadta a reformot, amelynek értelmében ismét működhetett az 1975-ben feloszlatott parlament. Egy évvel később közölte az uralkodó, hogy ezentúl Bahrein alkotmányos monarchia. A kormány intézkedéseket jelentette be az élelmiszerárak és a nélkülöző családok támogatására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik