Nagyvilág

A szaúdiak segélyeznék Egyiptomot

Amennyiben az Egyesült Államok befagyasztja az egyiptomi segélyeket, úgy Szaúd-Arábia fog anyagi támogatást nyújtani Hoszni Mubarak elnöknek - írta a The Times című brit napilap csütörtökön az amerikai elnök és a szaúdi uralkodó közötti telefonbeszélgetésre utalva.

Január 29-én telefonon beszélt egymással Barack Obama és Abdallah király az egyiptomi eseményekről. Egy mérvadó rijádi forrás szerint az arab állam vezetője azt kérte Washingtontól, ne alázza meg Mubarakot, akit már így is nagy nyomás alá helyeztek az egyiptomi tüntetők.

Az Obama-adminisztráció nem foglal el határozott álláspontot Egyiptomot illetően: egyrészt fontos számára az iszlamisták elleni harcban kulcsfontosságú szerepet játszó ország stabilitása, másik oldalról viszont megértéssel fogadta a tüntetők követeléseit.

Január 28-án a Fehér Ház még azt közölte: Washington felül fogja vizsgálni az Egyiptomnak évente nyújtott 1,5 milliárd dolláros katonai segélyt, később azonban amerikai tisztségviselők úgy nyilatkoztak, hogy ez a kérdés nincs napirenden.

A Fehér Ház jelentése szerint Obama szerdán is értekezett Abdallah királlyal az egyiptomi politikai helyzetről. A beszélgetés során az amerikai elnök felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a fegyelmezett, legitim és az egyiptomi nép követeléseit szem előtt tartó átmenethez szükséges lépések megtétele. Obama emellett újra megerősítette az Egyesült Államok hosszú távú elkötelezettségét a régió békéje és biztonsága iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik