Nagyvilág

Martonyi a BBC-ben védte a mundér becsületét

HardTalk-témák Európában: gazdasági szabadságharc, alkotmányosság, romakérdés.

Martonyi János a hajnalban sugárzott interjúban “alapvető hibának” nevezte a Moody’s részéről Magyarország leminősítését, szerinte a hitelminősítőnek kell újragondolnia lépését. A magyar külügyminiszter a BBC műsorában szinte csak bel- és gazdaságpolitikai kérdéseket kapott, és minden esetben védhetőnek tartotta a kormány döntését.

Az IMF további támogatásának elvetéséről például azt mondta, hogy Magyarország “rendkívül hálás” az IMF-nek és az EU-nak a 2008 októberében nyújtott pénzügyi segítségért, de azóta a helyzet megváltozott. Az országnak komoly tartalékai vannak, könnyedén tudja finanszírozni magát a nemzetközi tőkepiacokról.

Az EBESZ magyar médiaszabályozással kapcsolatos bírálatait Martonyi János “hatalmas mértékben eltúlzottaknak” nevezte. Szerinte a jogszabály kiállja az összehasonlítás próbáját más országok törvényi szabályozásaival. A külügyminiszter arra a kérdésre, hogy “számos” magyar újság a minap miért jelent meg tiltakozásként üres első oldallal, azt mondta: a “számos” valójában két-három lapot jelent, “közismerten baloldali, ellenzéki” újságokat.

Arra a felvetésre, hogy az Alkotmánybíróság költségvetési illetékességének szűkítését sokan a kormány feletti demokratikus ellenőrzés eróziójának tartják, Martonyi azt mondta: sokan mások pedig úgy tartják, hogy ez az intézkedés nagyon közel áll más európai országok gyakorlatához, amelyekben az alkotmánybíróságnak soha nem volt ilyen széles felügyeleti jogkörük.

A magyarországi romaellenes megnyilvánulásokra vonatkozó kérdésre Martonyi János azt mondta, hogy Magyarországon van egy “radikális jobboldali párt … amely időről időre használt romaellenes nyelvezetet, ezt azonban mi teljes mértékben elítéljük…”.

Az interjú itt tekinthető meg.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bukott angyallá válhat Magyarország (Kitekintő.hu)

Martonyi leváltása hírlapi kacsa a külügy szerint (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik