Nagyvilág

Martonyi Londonban tartott előadást

A piac bizonyos esetekben "hisztérikus, irracionális és kiszámíthatatlan" - mondta Martonyi János Londonban.

Martonyi János kora délután a neves londoni gazdaság- és politikatudományi egyetem, a London School of Economics (LSE) vendége volt. Előadásában hangsúlyozta: ma gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyire voltak megjósolhatók az elmúlt időszak gazdasági fejleményei, a válság kialakulása. Az már évek, sőt évtizedek óta közismert, hogy a világban hatalmas kereskedelmi és fizetési egyensúlytalanságok halmozódtak fel. Mindemellett jelentős számú olyan pénzügyi termék és szolgáltatás jelent meg, amelyeket “senki nem ért teljes mértékben … még feltalálóik, vagy azok főnökei sem”.

Martonyi János szerint Európában az utóbbi tíz évben az is közismert volt, hogy nagyon nehéz lesz sikeres közös monetáris politikát folytatni közös költségvetési politika nélkül. Mindezt tehát bizonyos mértékig előre lehetett látni, mégis “nagy meglepetés volt, amikor elérkezett a megjósolhatatlan a válság formájában” – fogalmazott előadásában a magyar külügyminiszter.

Martonyi János késő délután William Hague brit külügyminiszterrel tartott háromnegyed órás megbeszélést. A találkozó után a magyar külügyminiszter újságíróknak tartott rövid tájékoztatójában elmondta: Nagy-Britannia és Magyarország egyaránt reméli, hogy még az idén sikerült elfogadni az uniós költségvetést, és a két ország mindent megtesz ennek érdekében.

A magyar külügyminiszter szerint a brit és a magyar külpolitikai gondolkodás nagyon közel áll egymáshoz; amiben esetleg különbségek fedezhetők fel, az a hagyományos integrációs filozófia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik