Nagyvilág

Merkel fenyeget: Németország otthagyja az eurót

Most hangzott el először olyan kijelentés német politikus részéről, amely felvetette ennek lehetőségét.

Szombati brit lapértesülés szerint Angela Merkel német kancellár nemrégiben azzal fenyegetőzött, hogy Németország – az euróövezet legnagyobb gazdasága – akár ki is léphet a valutaunióból, ha a pénzügyi fegyelem szigorítására vonatkozó német javaslatokat nem sikerül elfogadtatni. Londoni befektetési elemzők forgatókönyveiben már jó ideje szerepel az a lehetőség, hogy az euróövezetből nem a leggyengébb helyzetű perifériális tagállamok, hanem a pénzügyi unió alappillérének tekintett Németország távozik.

A The Guardian – a legnagyobb baloldali brit napilap – szombati értesülése szerint Angela Merkel kifakadása még az október végi brüsszeli EU-csúcson hangzott el. Merkel a találkozó munkavacsoráján a brit lap forrásai szerint vitába keveredett Jeórjiosz Papandereu görög miniszterelnökkel az euró pénzügyi szabályozásának megerősítését célzó német javaslatokról, amelyek között szerepelt az előírások be nem tartása miatt külső segítségre szoruló tagállamok uniós szavazati jogainak felfüggesztése is.

Papandreu “antidemokratikus” indítványok előterjesztésével vádolta Merkelt, mire a német kancellár “a vacsorán jelenlévő, nem német kormányzati tisztviselők” beszámolói szerint azzal vágott vissza, hogy “ha az euró ilyesfajta klubbá válik, akkor talán jobb, ha Németország távozik”.

Most hangzott el először olyan kijelentés német politikus részéről, amely – legalábbis elvileg – felvetette annak lehetőségét, hogy Németország akár hátat is fordíthat az eurónak.

A londoni elemzői és befektetői közösség azonban eddig sem zárta ki ezt a forgatókönyvet, és korántsem tekinti valószínűtlennek az euróövezet teljes felbomlását sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik