Gazdaság

A vártnál jobban pörög a német gazdaság

A vártnál nagyobb mértékben bővül a német gazdaság az idén, és már jövőre eléri a válság előtti szintet - jósolják a német központi bank elemzői.

A Bundesbank szerint Európa legnagyobb gazdaságában a GDP 3,6 százalékkal növekszik az idén annak köszönhetően, hogy az export mellett a háztartások fogyasztása is egyre erőteljesebb.

Előző, júniusi hivatalos előrejelzésében még csak 1,9 százalékos növekedést jósolt a bank, de azóta már többször is jelezték, hogy a bővülés meg fogja haladni a három százalékot, különösen annak fényében, hogy a harmadik negyedévben 3,9 százalék volt az éves szintű bővülés.

Jövőre két százalék körüli növekedés várható a korábban jósolt 1,4 százalékkal szemben, 2015-ben 1,5 százalékra mérséklődhet az ütem.

Tavaly a válság miatt még 4,7 százalékkal csökkent a GDP Németországban, de az ország sok európai versenytársával ellentétben viszonylag hamar kilábalt a válságból, elsősorban a német gyártmányú termékek külföldi keresletének élénkülése miatt, majd később a lassan magára találó belső fogyasztásnak köszönhetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik