Nagyvilág

Putyin: a WikiLeaks akciója nem katasztrófa

Vlagyimir Putyin nem lát katasztrófát a WikiLeaks oknyomozó portál által kiszivárogtatott nagy mennyiségű titkos dokumentum nyilvánosságra hozatalában.

Az orosz miniszterelnök Larry King amerikai műsorvezetőnek úgy fogalmazott a CNN csatornán, hogy ehhez hasonló kiszivárogtatások korábban is történtek már, a diplomatáknak pedig ezentúl még óvatosabban kell bánniuk a kényes információkkal.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Putyin ugyanebben a műsorban elmondta: Oroszországnak saját nukleáris erejét kell fejlesztenie, ha az USA képtelen ratifikálni az új START szerződést.

A Moszkva és Washington által előzetesen aláírt, a hadászati stratégiai fegyverek korlátozásáról szóló szerződés kapcsán Putyin az amerikai műsorvezetőnek, Larry Kingnek úgy fogalmazott: „Ez nem a mi döntésünk, nem akarjuk, hogy ez történjen. Mindazonáltal ez nem jelent fenyegetést a részünkről. Előre jeleztük, hogy mi lesz, amennyiben nem sikerül közös megállapodásra jutnunk.”

Barack Obama amerikai és Dmitríj Medvegyev orosz elnök áprilisban írta alá az új START szerződést, melynek értelmében az Egyesült Államok és Oroszország hét éven belül a 2002-es megállapodáshoz képest 30%-kal, 1550-re csökkenti telepített atomtöltetű robbanófejeinek számát. A szerződés ratifikációjához azonban az amerikai törvényhozás kétharmados többsége szükséges, amely korántsem egyszerű az időközi választásokon vereséget szenvedett demokrata adminisztráció számára.

Eközben a The Washington Times című lap az amerikai külügyminisztérium egyik belső jelentésére hivatkozva azt közölte, hogy az Obama-adminisztráció cáfolatai ellenére Washington és Moszkva között titkos tárgyalás folyt a ballisztikus rakétavédelmet érintő szerződésről, melyből azonban Oroszország kihátrált.

AJÁNLOTT LINKEK:

Új évre várható csak az új START (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik