Nagyvilág

Putyin állhat a következő Wikileaks akció fókuszában

Washington eligazítást adott több szövetséges kormánynak a Wikileaks által várhatóan napokban nyilvánosságra kerülő, kényes információkat tartalmazó dokumentumok kapcsán.

A Reuters hírügynökség értesülése szerint a Wikileaks portál pénteken jelezte: Washington brit, ausztrál, kanadai, német, norvég és izraeli diplomatákat informált a következő kiszivárogtatással kapcsolatban. A portál csütörtökön jelentette be, hogy újabb titkos dokumentumot hoz nyilvánosságra. Az említett iratok érzékeny katonai és hírszerzési információkat is tartalmaznak majd.

David Cameron brit miniszterelnök szóvivője megerősítette, hogy az USA tájékoztatta Londont a dokumentumok várható tartalmáról, de nem fejtette ki, hogy Washington pontosan mire hívta fel a kormány figyelmét.

A Skynews hírportál szakértője, Tim Marshall elmondta: körülbelül 2,7 millió, az USA külkapcsolatait érintő e-mailről van szó, melynek tűzkeresztségében Hamid Karzai afgán, Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök, és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök állnak, de ez csak három név a Washington által kritizált vezetők közül. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, PJ. Crowley továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy a kiszivárogtatás nemzetbiztonsági kockázatot jelent, illetve feszültséget fog generálni az amerikai diplomaták és “barátaik között”.

AJÁNLOTT LINKEK:

WikiLeaks: sárba tiporják az emberi jogokat (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik