Nagyvilág

Orosz-európai uniót javasol Putyin

Vlagyimir Putyin egy meglepő ötlettel állt elő két napos németországi látogatása előtt: a Süddeutsche Zeitung német napilapban egy orosz-európai gazdasági unió ötletét vetette fel.

Putyin cikkében egy „Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő közös kontinentális piacot” vizionált Oroszország és az Európai Unió között, amely – szerinte – elősegítené a gazdasági válságból való kilábalást, valamint megelőzné egy újabb krízis kialakulását.

„Legyünk őszinték: a gazdasági válság rávilágított arra, hogy mind Oroszország, mind az Európai Unió gazdaságilag rendkívül sebezhetőek” – írja az orosz miniszterelnök, hozzátéve hogy Oroszország túlságosan is függ az olaj- és gázexporttól, az EU-nak pedig a deindusztrialiációs politika miatt csökkent a gazdasági versenyképessége.

Putyin ezért stratégiai együttműködést javasol az olyan ipari kulcságazatokban, mint a hajó- és autógyártás, az űrkutatás, illetve a gyógyszeripar.

Az orosz kormányfő javaslataira Angela Merkel német kancellár úgy reagált: támogatja egy szabadkereskedelmi övezet létrehozását Oroszország és az EU között, viszont személyes találkozójuk során kénytelen lesz „hideg vizet önteni” az orosz miniszterelnök ötletére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik