Nagyvilág

Választási csalásban vett részt egy magyar nő Afganisztánban

Választási csalásban segédkezett Afganisztánban egy magyar nő - írta a Washington Post.

Az amerikai lap szerint a birtokukba került egy videofelvétel, amelyen egy idősebb, szőke hajú és szemüveges nő látható, aki állítólag arról beszél, hogy kenőpénzt ajánl fel az afgán elnökválasztások eredményének manipulálásáért. A képeken látható nőt az afgán választási bizottság két tagja az Afganisztán Alapítványnak dolgozó, magyar származású Katona Magda Nasrinként azonosította.

Az Afganisztán Alapítványt szeptember 18-án két megfigyelővel jegyezte be a Független Választási Bizottság az elnökválasztásokra. A magyar nő viselkedéséről szólva a bizottság egyik tagja azt mondta: “Amit csinált, a ellenkezik az afgán törvényekkel.” A tisztviselő szerint az ügyet az afgán kormány a magyarországi nagykövetségén keresztül igyekszik kivizsgálni.

Katona Magda Nasrint a Washington Post szerint egyelőre nem lehetett elérni. Választási megfigyelőként nem tudni, hogy miféle hivatalos felhatalmazással bírt ahhoz, hogy manipulálhassa a szavazást: “Semmi köze a voksolás végeredményéhez” – állítja az afgán Független Választási Bizottság egy másik tagja, Abdullah Ahmadzai.

Afganisztánban sok csalásról és korrupcióról szóló állítás kísérte az elnökválasztásokat. A legfőbb ügyészség az ügyben már 7 embert tartóztatott le vesztegetés miatt. Az elnök, Hamid Karzai hivatala pedig már jelezte, hogy bizonyos körzetekben biztosan újra kellene voksolni az ott tapasztalt rengeteg jogsértés miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik