Nagyvilág

Kínai látogatáson az orosz elnök

Háromnapos hivatalos látogatásra Kínába érkezett vasárnap Dmitrij Medvegyev orosz elnök, akit magas rangú energiapolitikai tisztségviselők, és üzletemberek kísértek.

Az orosz államfő Pekingben találkozik a kínai elnökkel, mielőtt meglátogatná a sanghaji világkiállítás orosz pavilonját.

Az orosz elnök a Kína északnyugati részén található, a 19 század végén egy ideig orosz fennhatóság alatt lévő Talien városában kezdte meg háromnapos kínai látogatását. Dmitrij Medvegyev koszorút helyezett el az orosz-japán háború (1904-1905), valamint a második világháború alatt elesett orosz katonák tiszteletére emelt emlékműnél. Az orosz elnök háborús veteránok előtt tartott beszédében “elpusztíthatatlannak” nevezte a két nép közötti, “vérrel lepecsételt”, és “katonai eseményekkel bebetonozott” barátságát.

Medvegyev a városban tett látogatást után Pekingbe repült, ahol hétfőn fog találkozni Hu Csin-tao kínai elnökkel, valamint a kínai parlament házelnökével. A megbeszélések témái a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok és energiaügyi együttműködés lesz, valamint “bizonyos nemzetközi kérdések” – jelentette a kínai média. Az orosz államfő emellett részt vesz több gazdasági együttműködési megállapodás aláírásán is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik