Nagyvilág

Castro atomháborúról beszélt

Fidel Castro, Kuba korábbi vezetője pénteken nyilvános beszédet tartott - az elsőt 2006-os műtéte óta.

Ráadásul ismét katonai egyenruhában jelent meg a nyilvánosság előtt – 2006 óta szintén első ízben. Megfigyelők szerint az egyenruha az egykori comandante „hősies” napjait célzott feleleveníteni, amely jele lehet annak, hogy Castro ismét fajsúlyosabb szerepre törekszik a szigetországban, amelynek vezetését betegsége kezdetekor öccsére, Raúlra ruházta át.

A 84 éves Castro félórás beszédében, amelyet a havannai egyetem lépcsőin, mintegy tízezres tömeg, zömében diákok előtt tartott, megismételte, hogy a világ atomháború szélére sodródott, amelynek az oka szerinte az, hogy az Egyesült Államok és Izrael feszültséget szít Iránnal szemben.

Bár felépülését követően beszélt már nyilvánosság előtt, azok zártkörűek voltak és – szemben a mostanival – nem jelentették be előre.

Castro 60 évvel ezelőtt ugyanezen az egyetemen diákként kezdte politikai karrierjét. Mint mondta, a kis szigetországnak jutott a szerep, hogy figyelmeztesse a világot a közeledő atomháborúra. „Látomásában” felvázolta, hogy a mostani ENSZ szankciók felhatalmazzák az Egyesült Államokat és Izraelt, hogy feltartóztassanak iráni hajókat, ami fegyveres összeütközéshez vezet, és ez akár atomfegyverek bevetésébe is torkollhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik