Nagyvilág

Obama megköszönte Magyarországnak

Bajnai Gordon miniszterelnök kétszer is találkozott a napokban New Yorkban Barack Obama amerikai elnökkel, aki megköszönte Magyarországnak a guantánamói fogoly befogadását.

“Köszönetet mondott Magyarország kiállásáért, azért, amit tettünk, például Guantánamo ügyében” – mondta a kormányfő.

“Nagyon impresszívnek nevezte azt, ami Magyarországon történik (…) nagyon világos véleménye van az elmúlt hónapok eseményeiről” – fogalmazott Bajnai Gordon, aki az ENSZ Közgyűlés ülésszakának alkalmából, illetve az amerikai elnök által adott előző esti fogadáson találkozott rövid időre, néhány mondat erejéig Obamával.

Azzal kapcsolatban, hogy napirenden van-e még washingtoni látogatásának, Obama elnökkel való esetleges találkozójának a terve, a kormányfő azt mondta: “nem beszéltünk erről, nem is volt ez téma”. Hozzátette: egy találkozónak természetesen van jelképes jelentősége, “de ennél sokkal fontosabb, hogy az a szövetségesi viszony, az a gazdasági együttműködés, amely Magyarország és az Egyesült Államok között van, hogyan alakul, nekem ez a fontos”. Megjegyezte, az amerikai elnöknek nyilván ezer dolga van a válságkezeléssel, “nem könnyű egy ilyen találkozót összehozni”.

“Azért jöttem ide, az egyéb külpolitikai feladatok mellett, hogy a Magyarországon bekövetkezett pozitív fordulatról, az eddig megtett útról beszámoljak. Ez csak attól lehetett hiteles, hogy konkrét eredmények vannak mögötte, amelyeket mindenki egyöntetűen elismer és bátorít” – mondta a miniszterelnök, megjegyezve, hogy a Magyarországról alkotott kép akkor javul, ha Magyarország megcsinálja a házi feladatát. “Beszélni fontos, de beszélni arról lehet, ami ténylegesen van, tehát ha nem lennének valódi cselekedetek, nem lenne valódi, érezhető javulás az ország gazdasági helyzetében, akkor a külső vélemények sem tudnának javulni” – tette hozzá.

Kifejtette: egyértelműen sikeresnek tartja e heti New York-i útját. Azt mondta, “nem az én utam siker, hanem az a siker, hogy Magyarországot kezdik ismét pozitívan látni, minden irányból az a visszajelzés jön, hogy Magyarország gazdaságilag jó úton jár, elindult fölfelé. Ha folytatja ezt a pályát, akkor az egyik legerősebb gazdaság lehet a régióban”. Hozzátette, nagy elismerés övezi azt is, hogy Magyarország “megbízható, kiszámítható szövetséges a manapság elég bonyolult nemzetközi politikai viszonylatokban”.

Elmondta, Obama elnöknek kifejtette: kormányának az a célja, hogy “Magyarország ne a probléma, hanem a megoldás része legyen a világ fontos ügyeiben, meg a saját ügyeinkben is”.
Bajnai Gordon csütörtök reggel New York-i zsidó vezetőkkel találkozott, akik a magyarországi helyzet felől érdeklődtek, és kifejezték, aggasztják őket a szélsőségek, a Jobbik előretöréséről szóló hírek. Szóvá tették, hogy mintha Magyarországon egyre többen lennének, akik elfeledkeznek a XX. század szörnyű tanulságairól. “Ezt az aggodalmat igyekeztem tompítani és világossá tenni, hogy a kormány nagyon markánsan fellép a szélsőségek ellen” – mondta.

A kormányfő elmondta: a Columbia Egyetemen tartott előző napi előadása végén nem kívánt semmilyen bejelentést tenni esetleges lemondási szándékáról, ha a költségvetést a parlament nem fogadná el. “Megtettem ezt a bejelentést, amikor elvállaltam a feladatot, világossá tettem, hogy Magyarországon addig jobb ez a válságkezelő kormányzás, mint az előrehozott választások, ameddig cselekvőképes kormány van, amíg érdemben tudunk a válság ellen tenni” – mondta, hozzátéve, hogy “a válság még nem ért véget, sőt, még nagyon nagy kockázatok vannak”. Kifejtette, hogy a közönség egy kérdésére válaszolva erősítette meg azt, amit régóta mond: “ha nem lenne az országnak költségvetése, akkor nyilván minél előbb olyan helyzetet kell teremteni, hogy lehessen költségvetése”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik