Nagyvilág

Felkérést kaptunk guantánamóiak befogadására

Magyarország csütörtökön hivatalosan is felkérést kapott guantánamói foglyok befogadására az amerikai féltől - tájékoztatott Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő azt követően, hogy az amerikai elnök guantánamói különmegbízottja tárgyalt a Külügyminisztérium képviselőivel.

“Daniel Fried tájékoztatott arról, hogy az amerikai adminisztráció hivatalosan felkéri a magyar kormányt: vizsgálja meg guantánamói fogvatartottak befogadásának lehetőségét, és erre vonatkozóan információkat adott át” – hangsúlyozta Mátrai Zsuzsanna.

Az amerikai különmegbízottat Szabó Vilmos államtitkár és Várkonyi László szakállamtitkár fogadta. A megbeszélésen Várkonyi László elmondta: a magyar kormány a nemzetközi jogi és emberi jogi rendszert erősítő és az egész transzatlanti közösség hitelét növelő döntésnek tartja a fogolytábor felszámolását – olvasható a közleményben.

A szakállamtitkár arról is beszélt, hogy kormány kész minden kérést, opciót alaposan megvizsgálni. Várkonyi László felhívta a figyelmet arra, hogy a végleges döntés előtt parlamenti konzultációk szükségesek – tette hozzá
Az amerikai partnerekkel folytatódik az egyeztetés – hangsúlyozta Mátrai Zsuzsanna.

A spanyolokat is kérték

Daniel Fried a magyar kormány mellett tárgyal a parlamenti pártok képviselőivel is. A diplomata Madridból érkezett Budapestre. A szerdai megbeszéléseken az amerikai kormány arra kérte Spanyolországot, hogy fogadjon be négy foglyot a bezárásra váró guantánamói különleges börtönből.

Barack Obama amerikai elnök január 22-én rendelte el a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását. A foglyok befogadásáról néhány héttel később számos európai országgal, így Magyarországgal is tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államok. Guantánamón jelenleg mintegy 240 embert tartanak elzárva a világtól, akik döntően arab országok állampolgárai. Sokuk már évek óta az amerikai börtöntábor lakója, néhányukat olyan módszerekkel vallatták, amelyek jogvédő csoportok szerint kínzásnak minősülnek.

A Fidesz rossz ötletnek tartja

A Fidesz a jelenlegi magyarországi helyzetben kockázatosnak tartja a terrorizmussal gyanúsított rabok befogadását. A magyar kormány ugyanis jelen körülmények között sem képes garantálni a rendet és a közbiztonságot az országban, amint azt az elmúlt időszak kirívóan brutális bűncselekményei is bizonyították – fogalmazott Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője.

Sajnos az ügy kapcsán jelenleg a nemzetbiztonsági érdekek érvényre juttatását sem várhatjuk a kormánytól, mert az rendszeresen belpolitikai célokra használja fel eszközként a titkosszolgálatokat – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik