Nagyvilág

Az MKP részt vesz az Orbán-beszédről tartott ülésen

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke szerdán egy lapinterjújában megerősítette, hogy a párt képviselői részt vesznek a szlovák parlament rendkívüli ülésén, amelynek napirendjén Orbán Viktornak a Kárpát-medencei magyarság európai parlamenti (EP) képviseletét érintő kijelentései szerepelnek.

„Ha nem vennénk részt, akkor azzal gyanúsíthatna bennünket bárki, hogy el akarunk futni a téma elől. Nincs mit rejtegetnünk. Nélkülünk Szlovákia nem lenne sem NATO-tag, sem EU-tag. Attól tartunk, a kormánypártok célja a választóink elbizonytalanítása, hogy minél kevesebb választónk vegyen részt az európai parlamenti szavazáson. Az persze nem biztos, hogy az ülés teljes részében ott leszünk, ezt a helyszínen döntjük el” – jelentette ki Csáky Pál abban az interjúban, amelyet az Új Szó című szlovákiai magyar napilap közölt szerdán.

Csáky megjegyezte, hogy a rendkívüli ülés nyilatkozattervezetét, mely szerint például a Fidesz és az MKP tevékenysége Szlovákia területi egységét veszélyezteti, „primitívnek tartjuk, visszautasítjuk, és úgy gondoljuk, ezt el kell mondanunk a parlamentben is.”

A szlovákiai magyar politikus úgy véli, hogy Orbán Viktor nem szorul védelemre az MKP részéről. „Mi nem fogunk védekezni, elmondjuk a véleményünket. Alpárinak tartjuk az ilyen durva nacionalizmust Szlovákiában, hogy a magyar kártyát minden helyzetben előhúzzák. Mi nem futamodunk meg, nem lehet minket megijeszteni, s nagyon reméljük, választóinkat sem” – fejtette ki Csáky.
Az MKP elnöke hozzátette: „Ha ugyanis a választóink megijednek, s nem mennek el szavazni, akkor a magyar érdekképviselettel Brüsszelben nagy baj lehet. Ha az MKP kevés képviselőt küld ki, akkor az nem a pártnak okoz károkat, hanem a szlovákiai magyaroknak.”

A szlovákiai parlamenti ellenzék másik két pártja – a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió, valamint a Kereszténydemokrata Mozgalom – azt jelezték, hogy képviselőik nem vesznek részt a szerdai rendkívüli ülésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik