Nagyvilág

Ügynökséggé alakítaná a NATO-t Merkel és Sarkozy

Az európai egység erősítésére és az Egyesült Államokkal való együttműködés fokozására szólított fel szerdán közzétett közös felhívásában a német kancellár és a francia államfő.

A hét végén Münchenben tartandó, immár hagyományos nemzetközi biztonságpolitikai konferencia elé időzített állásfoglalásban Angela Merkel és Nicolas Sarkozy a diplomáciában szinte szokatlannak számító határozottsággal sürgette az Európai Uniót nagyobb összefogásra a kül- és a biztonságpolitika terén. A Süddeutsche Zeitung című német liberális napilapban megjelent felhívásában a két vezető hangsúlyozta: „Nekünk, európaiaknak még erősebben kell egy hangon beszélnünk, ami a tagállamok részéről nagyfokú fegyelmet követel”. A német kancellár és a francia elnök ennek kapcsán elengedhetetlennek nevezte azt is, hogy a tagországok mind polgári, mind katonai téren tovább erősítsék megfelelő képességeiket, s az eddiginél erőteljesebben kapcsolják össze azokat.

A közös állásfoglalásban Merkel és Sarkozy a két ország közötti szorosabb katonai, biztonságpolitikai együttműködés mellett emelt szót. Ezzel összefüggésben jelképesnek értékelték azt a döntést, amelynek megfelelően a német-francia közös hadosztály egy német zászlóalja a jövőben Franciaországban állomásozhat majd. “Aki ismeri közös történelmünket, az tudatában van a német-francia barátság újabb jelének számító lépés történelmi jelentőségének” – hangsúlyozta a német kancellár és a francia elnök.

Az ötezer fős közös francia-német hadosztály 20 évvel ezelőtt alakult, de eddig a történelmi előzmények miatt Németországban állomásozott. Egy maximum 800 fős német zászlóalj diplomáciai források szerint a jövőben Strasbourg mellett fog állomásozni. Franciaországban a második világháború óta most először fognak állomásozni német katonák.

Merkel és Sarkozy emlékeztetett arra, hogy a két ország április elején közösen rendezi a NATO jubileumi csúcstalálkozóját. Ennek kapcsán utaltak az Egyesült Államokkal való együttműködés szükségességére, s állást foglaltak egy gyökeresen új NATO-stratégia mellett. Ennek lényege – mint fogalmaztak – az, hogy a szervezetet a jelenlegi védelmi szövetségből egyfajta “globális biztonsági ügynökséggé” alakítsák.

Németország és Franciaország vezetője leszögezte azt is, hogy a kaukázusi konfliktus okozta átmeneti elhidegülés után ismét az Oroszországhoz való közeledés mellett vannak. “Oroszország változatlanul nagy jelentőségű szomszéd és partner” – hangsúlyozta Merkel és Sarkozy, utalva arra, hogy mindketten készek a Moszkvával való, teljes bizalmon alapuló kapcsolatok helyreállítására, illetve erősítésére.

Az európai kül- és biztonságpolitikai stratégia részeként a két politikus annak a nézetnek adott hangot, hogy az Európai Unió és a NATO nem áll, s nem állhat konkurenciában egymással. Az utóbbival kapcsolatban a védelmi funkciót változatlanul alapvetőnek nevezték, s hangoztatták azt is, hogy a szövetségnek továbbra is nyitottnak kell maradnia új tagok befogadására. Ez utóbbival kapcsolatban hozzáfűzték ugyanakkor, hogy Oroszországgal a közös biztonságról az eddiginél intenzívebben kell tárgyalni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik