Külföld

Az idei a legvéresebb év Afganisztánban

admin
admin

2008. 09. 12. 06:39

Az amerikai haderő - éves összevetésben - idén szenvedte el a legsúlyosabb emberveszteségét Afganisztánban azóta, hogy 2001 végén megdöntötték az ottani tálib rendszert.

Meghalt két amerikai katona csütörtökön Afganisztánban, a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások évfordulóján. A két katona az ázsiai ország keleti részén, két különböző incidensben lelte halálát. A csütörtöki áldozatokkal együtt idén már összesen 113 amerikai katona esett el az ázsiai országban. Ez kettővel több a tavalyi – akkor rekordot jelentő – 111 halálesetnél.

A vallási fanatikus muzulmán tálibok menedéket nyújtottak a 2001-es New York-i és washingtoni merényleteket kitervelő al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak. Válaszul az Egyesült Államok a terrortámadások után, 2001 októberében támadást indított Afganisztán ellen és néhány hét alatt megdöntötte a tálib rendszert.

A NATO-vezetésű afganisztáni nemzetközi stabilizációs erő (ISAF), és egy másik, amerikai vezetéssel terroristaellenes műveleteket folytató koalíciós erő zászlaja alatt jelenleg mintegy 33 ezer amerikai katona állomásozik Afganisztánban.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.