Nagyvilág

Merkel királynőket előzött meg

Ötödik alkalommal jelent meg a világ legbefolyásosabb nőinek nevét tartalmazó lista. Bár a rangsorban több változás is történt, az első helyet harmadik alkalommal is Angela Merkel kapta. Elnökök és miniszterek mellett vezető újságírók és a multik elnökei is helyet kaptak a legjobb száz között.

Az amerikai Forbes magazin évente megjelenő listája ötödszörre vette rangsorba a száz legbefolyásosabb nőt. A listán szereplő hölgyek világszerte közel 26 trillió dollár fölött rendelkeznek, különböző területeken: 54 üzletasszony, 23 politikus, nonprofit szervetek vezetői és a média képviselői kaptak helyet 2008-ban is az elit csoportban.

A listán szereplő nők több mint fele él az Amerikai Egyesült Államokban, öten az Egyesült Királyságban, négyen Kínában, valamint három Franciaországban, Indiában és Hollandiában. Magyar nincs köztük.

Idén is Angela Merkel győzött

Angela Merkel német kancellár 2008-ban is az első helyen végzett, míg Hillary Clinton New York-i szenátor a huszonnyolcadik helyet szerezte meg. Idén először került fel marokkói név (Hynd Bouhia, a casablancai tőzsde vezetője, amely Afrika harmadik legnagyobb tőzsdéje) a rangsorba, és azonnal megszerezte a huszonkilencedik helyet. A lista további meglepetése volt Indra Nooyi (Pepsi Co.), aki üzletasszonyként a legelőkelőbb helyen végzett.

KÉPGALÉRIA a világ legbefolyásosabb nőiről!

KÉPGALÉRIA a világ legbefolyásosabb nőiről!

A görög külügyminiszter, Dora Bakoyannis az ország történetének legelőkelőbb helyét szerezte meg a befolyásos nők listáján. II. Erzsébet angol, és Rania Al-Abdullah, Jordán királynő egyaránt bekerültek az első százba. Míg azonban Anglia uralkodónője kevéssel nem került be a lista első felébe, addig Jordánia királynője kilencvenhatodik helyével éppen hogy belefért a rangsorba. India legbefolyásosabb nője, Sonia Gandhi, világviszonylatban a huszonegyedik.

Michelle Bachelet, chilei elnök 4 éves terminusa idén decemberben jár le, eddigi intézkedései viszont a huszonötödik helyhez voltak elegendőek. Szomszédos országaink közül Ukrajna első női miniszterelnöke, Julia Timoshenko a tizenhetedik a sorban.

Az újságírók a második 50-be szorultak

A médiából ismert személyek közül is többen komoly befolyással bírnak, köztük Judy McGrath (MTV), Christiane Amanpour (a CNN nemzetközi tudósítója), Janet L. Robinson (New York Times Co. elnöke), Meredith Vieire (NBC hírek), Barbara Walters (ABC hírek), és Katie Couric a CBS-től. Igaz, mindannyian a lista második felében kaptak csak helyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik