Nagyvilág

Kevesen voksolnak Szerbiában

Valamivel kisebb részvétel mellett zajlik vasárnap Szerbiában a parlamenti és helyhatósági választás, mint amilyen az év eleji elnökválasztáson volt tapasztalható. Még minden nagy párt győzelemre számít.

A szavazóhelyiségek reggel 7-kor nyitottak, és 14 óráig a választásra jogosultak 28,53 százaléka adta le a voksát. Ez 5,41 százalékkal kevesebb, mint az elnökválasztás második fordulójában, február 3-án eddig az időpontig mért részvétel. Az adat nem teljesen pontos, csupán becsült – az összes szavazókör mintegy egynegyedéből kapott információkon alapul.

Koszovóban, amelynek szerbek lakta részein Belgrád szintén megszervezte a szerbiai parlamenti és a helyhatósági választást, még alacsonyabb volt a részvétel: 14 óráig csupán 23,16 százalékos.

Megfigyelők szerint érthető, hogy alábbhagyott a szerbiai és szerb választók voksolási kedve, ugyanis másfél év alatt negyedszer szólították az urnákhoz őket. 2006 novemberében a szerb alkotmányról tartottak népszavazást, majd a múlt év januárjában parlamentet, idén januárban és februárban pedig államfőt választottak. Közben 2007 őszén még volt egy helyi önkormányzati választás is.

Ami a mostani voksolást illeti, már minden párt- és listavezető közölte, hogy győzelemre számít. Boris Tadic államfő annak a reményének adott hangot, hogy a szavazók “az európai utat választva az élet, a prosperitás és a gyors fejlődés mellett” teszik le a voksukat. Vojislav Kostunica miniszterelnök szerint rendkívül fontos, hogy a választás után nagyon gyorsan megalakuljon az új belgrádi kormány, amely “megőrzi Szerbia területi egységét”. Tomislav Nikolic, a Szerb Radikális Párt alelnöke szerint Szerbiának már a jövő héten “jó kormánya” lesz, amelyet pártja, és a Vojislav Kostunica vezette erők fognak megalakítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik