Nagyvilág

Megoldódott az orosz-ukrán gázvita

Elvi megállapodás született Vlagyimir Putyin orosz és Viktor Juscsenko ukrán elnök keddi moszkvai találkozóján a két ország gázvitájában, amely miatt orosz részről korábban az Ukrajnába irányuló gázszállítások leállításával fenyegetőztek.

A Gazprom orosz gázipari óriáscég elfogadhatónak tartja Kijev javaslatait az orosz gázszállítások miatt felhalmozódott ukrán adósság rendezése érdekében – jelentette be Putyin a találkozót követően.

Kijev csütörtöktől kezdi meg a tavaly novemberben és decemberben felhalmozott adósság törlesztését, tavalyi árakon. A felek megállapodtak az idei és a jövő évi gázszállítások elveiről is; Ukrajna idén is ezer köbméterenként 179 dollárért kapja majd az orosz földgázt, ahogyan tavaly.

A Gazprom 1,5 milliárd dollárt követel Ukrajnától – Kijev 1,07 milliárdos tartozást ismer el -, és közép-európai idő szerint kedden délután négy óráig adott haladékot az adósság megfizetésére. Az orosz cég azzal fenyegetőzött, hogy ellenkező esetben leállítja gázszállításait Ukrajnának. Az orosz-ukrán vita az európai uniós országokban is aggodalmat keltett, hiszen Moszkva és Kijev egy korábbi gázárvitája következtében 2006 januárjában egy időre leálltak az Ukrajnán keresztül Nyugat-Európába irányuló orosz gázszállítások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik