Nagyvilág

Nem törölték Észak-Koreát a terrorlistáról

Észak-Korea beleegyezett abba, hogy december végéig felszámolja jongbjoni atomreaktorát és egyéb atomlétesítményeit, valamint közzéteszi e létesítmények teljes listáját. Az egyezség ellenére Washington nem törölte az országot a terrorszervezetek listájáról.

A Phenjan atomlétesítményeinek felszámolására határidőt megállapító egyezmény a hatoldalú – a két Korea, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Japán részvételével folytatott – tárgyalások vasárnap zárult fordulóján született meg. A közös nyilatkozatot a Phenjanban zajló Korea-közi csúcstalálkozóval párhuzamosan tették közzé.

George Bush amerikai elnök máris üdvözölte az egyezséget, Washington azonban még nem vette le Észak-Koreát a terrorizmust támogató országokról összeállított listájáról. Ezt attól tették függővé, hogy Phenjan tiszteletben tartja-e a nukleáris leszerelésre vonatkozó ígéretét.

Energiasegély a leszerelésért cserébe

Észak-Korea az egyezségben vállalta, hogy december 31-ig felszámolja három jongbjoni atomlétesítményét: öt megawattos kísérleti atomreaktorát, atomerőművi fűtőelemeket gyártó, illetve azokat újrafeldolgozó üzemét.

Kötelezte magát arra is, hogy az említett határidőig pontos és maradéktalan listát tesz közzé atomlétesítményeiről, más országoknak pedig nem ad át nukleáris anyagokat és technológiát. A leszerelésért cserébe Észak-Korea egymillió tonna nehézfűtőolajnak megfelelő energiasegélyt kap, beleértve a Dél-Korea és Kína által már leszállított 100 ezer tonnás mennyiséget.

A létesítmények felszámolását a hatoldalú tárgyalások résztvevőinek “felkérésére” az Egyesült Államok irányítja, amely a munkálatok előkészítése érdekében két héten belül szakértőket küld a sztálinista vezetésű ázsiai országba, s fedezi a leszerelés alapvető költségeit is – tűnt ki a közös nyilatkozatból.

A külvilágtól elszigetelten élő Phenjan a nukleáris leszerelésért cserébe egymillió tonna nehézfűtőolajnak megfelelő energiasegélyt kap, beleértve a Dél-Korea és Kína által már leszállított 100 ezer tonna fűtőolajat. Észak-Korea és az Egyesült Államok a nyilatkozatban megerősítette, hogy a kétoldalú kapcsolatok javítására s előrelépésre törekednek a diplomáciai kapcsolatok felvétele érdekében.

Rajtamaradnak a terrorlistán

A washingtoni Fehér Ház szóvivője közölte, hogy George Bush amerikai elnök üdvözli az észak-koreai nukleáris leszerelésre útitervet felvázoló egyezséget.

Az Egyesült Államok azonban – Phenjan követelése ellenére – a leszerelésre vonatkozó egyezség dacára még nem vette le Észak-Koreát a terrorizmust támogató országokról összeállított listájáról. A közös nyilatkozat ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy Washington az észak-koreai lépésekkel párhuzamosan kezdi meg e folyamatot, vagyis az Egyesült Államok megvárja, amíg Phenjan teljesíti kötelezettségeit.

Japán szerdán bejelentette, hogy az Észak-Korea által a múlt század hetvenes és nyolcvanas éveiben elrabolt japán állampolgárok sorsa körüli vita miatt – a nukleáris leszerelési megállapodás ellenére – nem járul hozzá az energiasegélyhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik