Nagyvilág

Harminc százalék fölötti a részvétel a szerbiai választáson

A szavazásra jogosultak több mint 30 százaléka adta le a voksát vasárnap 14 óráig a szerbiai parlamenti választáson, s ez 1,6 százalékkal múlja felül a 2003 decemberében megtartott utolsó választás hasonló adatát.

A többpártrendszer visszaállítása, 1990 óta hetedik választáson 20 – pártok és pártszövetségek által állított – lista verseng a parlament 250 képviselői helyéért. Közülük – a törvény biztosította könnyítésnek köszönhetően – csaknem biztos befutónak számít négy nemzeti kisebbségeket képviselő lista. Ezek közül kettő a magyaroké – a Vajdasági Magyarok Szövetségéé, és két kisebb délvidéki magyar párté – egy a dél-szerbiai albánok két pártjáé s egy a muzulmán bosnyákoké.

A maradék tizenhat pártlista közül – szakértők becslése szerint – négynek-ötnek van reális esélye arra, hogy megszerezze a leadott szavazatok legalább öt százalékát, s ezzel átlépje a parlamentbe kerülés számukra kötelező küszöbét. Az új szerb parlament tehát csak a nemzetiségek pártjainak köszönhetően lesz – ha lesz – sokszínűbb, mint a most leköszönő hatpárti törvényhozás.

A szavazókörök 20.00 óráig tartanak nyitva, s az első részadatok másfél órával később várhatók. Addig a végeredményt illetően találgatni is nehéz. Szerbiában nincs értelme a szavazókörből távozók kikérdezésén alapuló exit-pollokat készíteni, mert a válaszokból – tekintettel a sok indulóra, s a nemzeti kisebbségek képviselőire vonatkozó különleges szabályozásra – nem alakítható ki semmilyen komoly előrejelzés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik