Nagyvilág

Önmegsemmisítő atomfegyver az USÁ-ból

Lopásbiztos, a terroristák számára használhatatlan, önmegsemmisítő atomfegyverek kifejlesztésén dolgoznak amerikai tudósok - számolt be a Los Angeles Times kedden.

George Bush elnök állítólag titkos utasítást adott az amerikai nukleáris kutatólaboratóriumoknak, hogy fejlesszenek ki olyan biztonsági technológiát, amelynek révén az esetleg a terroristák kezébe kerülő atomtölteteket nem lehet fegyverként felhasználni.

A rendelkezésre álló, kiszivárgott értesülések alapján annyit lehet tudni, hogy tulajdonképpen az atomfegyverek új nemzedékéről van szó. Az új biztonsági rendszerrel ellátott atombombát elvben akár az utcán is lehetne hagyni, a terroristák több hónapi kísérletezés után sem volnának képesek arra, hogy felrobbantsák. A tudósok olyan technológiát dolgoznak ki, amely a bomba minden alkotóelemét – még a plutónium- és urániumtöltetet is – megsemmisítené, illetve semlegesítené, ha a szerkezet illetéktelen kezekbe jutna, és elkezdenének rajta babrálni.

Az újság szerint drámai előrelépés volna az önmegsemmisítő mechanizmus, amelynek révén úgy lehetne semlegesíteni egy atombombát, hogy nem következik be robbanás és nem terjed szét a környezetben radioaktív sugárzás. A Los Angeles Times információi szerint a titkos technológiát kifejlesztő tudósok a bombában egy rendkívül erős savat helyeznének el, amely “megmérgezné” a sugárzó anyagokat. A plutóniumot és urániumot utólag persze meg lehetne tisztítani, de csak különleges, drága berendezésekkel. Azoknak a terroristáknak pedig, akik ilyen üzemeket igénybe vehetnek, nincs szükségük bombák ellopására – érvelnek az amerikai biztonsági szakértők.

A kritikusok véleménye szerint a nagy összegű projekt helyett a titkos laboratóriumok és létesítmények biztonsági rendszerén kellene javítani. A program bírálói szerint a nukleáris fenyegetést fontolgató terroristák viszont a legvégső esetben gondolnak egy amerikai bomba ellopására, sokkal inkább törekednek magasan dúsított uránium vagy plutónium beszerzésére, amelyhez aztán házilag barkácsolt robbanószerkezetet illeszthetnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik