Nagyvilág

Kisrepülőgép csapódott egy manhattani épületbe

Két emelete kigyulladt annak a manhattani toronyháznak, melybe egy kisrepülőgép csapódott helyi idő szerint szerda délután. Az FBI szerint nem terrortámadás történt. A repülőt valószínűleg egy baseballsztár vezette. Ő és a gép egy utasa meghalt.

Kisrepülőgép csapódott egy 50 emeletes New York-i lakóépületbe, Manhattan északkeleti részén. Az eset az Keleti 72. utca és a York sugárút sarkán történt, közel az East River folyóhoz. A becsapódás környékén lángoló roncsdarabok zuhantak az utcára.

A rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint semmilyen jel nem utal arra, hogy terrorcselekmény történt volna. Christine Monaco, az FBI szóvivője azt mondta, nincsenek arra utaló jelek, hogy terrorista támadás történt volna. Russ Knocke, a belbiztonsági minisztérium szóvivője közölte, hogy “szörnyű baleset történt”, nincs terrorista támadásra utaló bizonyíték. “Nincs olyan különleges vagy hitelt érdemlő hírszerzési értesülés, amely az országot jelenleg fenyegető veszélyre utalna” – tette hozzá Knocke.

Michael Bloomberg New York-i polgármester is kizárta, hogy terrortámadás történt volna. Semmilyen jel nem utal arra, hogy terrortámadás történt volna – szögezte le a metropolisz első embere. Mint mondta, a New York-i tűzoltóság már percekkel a helyszín szemrevételezése után ugyanerre a következtetésre jutott.

Baseballsztár lehetett a pilóta

A polgármester tájékoztatása szerint a balesetben ketten veszítették életüket, a pilóta és a kisgép egy utasa, aki valószínűleg egy repülésoktató volt. A polgármester nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni a pilóta kilétéről, de washingtoni igazságügyi körökből később közölték, a gép – egy Cirrus SR-20 típusú kisrepülő – kormányánál Cory Lidle, a New York Yankees baseballcsapat játékosa ült. A sportoló halálát a klub is megerősítette. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint a balesetet szenvedett repülő Lidle nevén volt.


Az amerikai polgári légi közlekedést felügyelő szövetségi hatóság (FAA) egyik, névtelenül nyilatkozó illetékese elmondta, hogy a négyüléses, egymotoros magánrepülő negyedórával a baleset előtt szállt fel New Jersey repülőteréről, s közvetlenül a becsapódás előtt vészjelzést adott le, valószínűleg üzemanyag-probléma miatt.

A baleset után 21 embert szállítottak kórházba, javarészt tűzoltókat, akik részt vettek a becsapódás és a gép felrobbanása után keletkezett tűz oltásában.

Nincs készültség

Fehér Ház megerősítette, hogy a rendelkezésre álló adatok balesetre engednek következtetni, bár hivatalosan még nem állapították meg az okot. Tony Fratto, a Fehér Ház helyettes szóvivője korábban azt mondta, hogy a Fehér Ház nem tud kizárni, de nem is részesít előnyben semmilyen feltételezést a baleset okát illetően. George Bush elnököt tájékoztatták a történtekről röviddel a baleset után, de sem az elnököt, sem Dick Ceney alelnököt nem menekítették biztonságos helyre. A terrorizmus veszélye esetén elrendelhető országos készültség szintjét nem emelték, mindazonáltal az amerikai hadsereg elővigyázatosságból vadászgépeket küldött fel több amerikai nagyváros légterébe.

Nem volt szükség engedélyre

A járműnek joga volt átrepülni Manhattan ezen területe felett, ez egy olyan légi folyosó, amelynek használatához nincs szükség előzetes kérelemre. New York körzetének három repülőtere normális módon működik. A The Belaire nevet viselő épületet az 1980-as évek végén építették. A folyóra néző épület közel fekszik a Sotheby’s aukciós házhoz, a 2001-ben lerombolt Világkereskedelmi Központtól pedig nyolc kilométerre. Összesen 183 lakás van benn, ezek nagy részét több mint egymillió dollárért adták el.

New York-i magyar konzulátusnak egyelőre nincsenek értesülései a katasztrófa esetleges áldozatairól – mondta az MTI-nek telefonon Földvári Gábor főkonzul-helyettes. Tájékoztatása szerint a New York-i negyed, ahol egy ötvenemeletes lakóépületbe csapódott egy kisrepülőgép, leginkább drága ingatlanjairól ismert, s a diplomata nem tud itt lakó magyarokról. Nagyobb magyar közösség a katasztrófa helyszínétől tíz utcányival arrébb található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik