Nagyvilág

Nem lesz fegyveres őr a német vonatokon

Vita folyik Németországban a terrorellenes biztonsági intézkedésekről, s ennek részeként Angela Merkel kancellár után az államvasutak (DB) illetékese is elutasította kedden, hogy az amerikai légimarsallok mintájára fegyveres személyzet ellenőrizze a vasúti szerelvényeket.

A múlt héten leleplezett vasúti merényletkísérletek nyomán több biztonsági szakértő tett javaslatot az egyesült államokbeli légi közlekedést kísérő fegyveres légimarsallok német változatának bevezetésére. Az indítványt támogatásáról biztosította néhány konzervatív parlamenti képviselő is. A kancellár asszony hétfőn elutasította az ötletet, hangoztatva, hogy más eszközökkel, mindenekelőtt a videokamerás megfigyelés kiterjesztésével, továbbá a terrorellenes adatbank mielőbbi létrehozásával kell szavatolni a vasúti közlekedés biztonságát.

Keddi nyilatkozatában csatlakozott Merkelhez a DB igazgatótanácsának tagja. Otto Wiesheu annak a nézetnek adott hangot, hogy „a fegyveres vonatkísérők alkalmazása nem megfelelő válasz a fenyegetettségre”. Wiesheu szintén a videokamerás ellenőrzés mellett emelt szót, hozzáfűzve, hogy nézete szerint a kamerákkal készített felvételeket az eddiginél hosszabb ideig kellene tárolni. Jelenleg mintegy 3000 videokamera tartja megfigyelés alatt a német pályaudvarokat.

A DB illetékese szorgalmazta a vasút és a rendőrség közötti együttműködés javítását, valamint a pályaudvarokat ellenőrző biztonsági személyzet létszámának növelését.

Tovább nyomoznak

Nem talál egyöntetű támogatásra a videokamerás ellenőrzés átfogó kiterjesztése sem. Ezen a téren Jörg Ziercke, a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) vezetője intett mértéktartásra. Televíziós nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy egy nyitott és demokratikus társadalomban óvakodni kell „a totális ellenőrzéstől”.

Németországban pénteken hozták nyilvánosságra a három héttel ezelőtti dortmundi és koblenzi vasúti merényletkísérlet részleteit. A két tettesről videofelvétel készült, s ennek nyomán egyiküket – egy 21 éves libanoni férfit – szombaton őrizetbe vették. A másik elkövető és feltételezett cinkosaik után nagy erőkkel folyik a nyomozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik