Nagyvilág

Egy hetet késik a libanoni tűzszünet?

Az Egyesült Államok hallgatólagosan beleegyezett, hogy a Hezbollah libanoni síita szervezet ellen indított izraeli offenzíva még egy hétig elhúzódjon - vélte vasárnap egy izraeli napilap.

A Háárec vasárnapi száma szerint Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kétszer is Izraelbe utazik a következő nyolc nap alatt. A második útján, július 30-án fogja bejelenteni a tűzszünetet.


Az amerikai diplomácia irányítója hétfőn tárgyal Ehud Olmert izraeli kormányfővel, a kollégájával, Cipi Livnivel és Amír Perec védelmi miniszterrel, aki utasította csapatait a libanoni hadjárat folytatására.


Diplomáciai és politikai források szerint Olmert kormánya nem vár változást Washington álláspontjában, amely szerint a tűzszünetnek semlegesítenie kell a Hezbollahot, és el kell érnie a libanoni hadsereg felvonulását a déli, izraeli határon.


Ezek a követelmények – melyekben Washington és Jeruzsálem osztozik – egybeesnek az ENSZ BT 2000-ben elfogadott 1559-es határozatával. Az amerikai célok közé tartozik egy tízezer fős nemzetközi erő Libanonba küldése is, amely garantálná az 1559-es határozat végrehajtását.


Rice hétfőn találkozik Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is, szerdán Rómában részt vesz egy közel-keleti értekezleten az ENSZ, az arab országok és Izrael képviselőivel együtt, majd Malajziába utazik, és onnan tér vissza Jeruzsálembe.


A Maariv című izraeli lap szerint az ENSZ a tűzszüneti tárgyalásokon azt fogja javasolni, hogy hozzanak létre egy húsz kilométer széles demilitarizált övezetet a határ Libanoni oldalán. Terje-Roed Larsen ENSZ-megbízott egy szombati nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a Hezbollah milicistái nem térhetnek vissza Libanon déli övezetébe, miután megszületik a tűzszünet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik