Nagyvilág

Orosz túszokkal végeztek iraki terroristák

Megölte négy orosz túszát egy iraki terrorcsoport. Ezt maga az al-Kaida iraki szervezetéhez közel álló csoport, a Mudzsáhidok Konzultatív Tanácsa (Mudzsáhedin Súra Tanács) jelentette be internetes közleményében.

A négy orosz diplomata még június 3-án került az emberrablók fogságába. Fogvatartóik azt követelték, hogy Oroszország vonuljon ki Csecsenföldről, és engedje el a muzulmán foglyokat. Erre először 48 órás határidőt szabtak Moszkvának, majd ennek lejárta után a múlt héten bejelentették, hogy döntést hoztak a túszok megöléséről. A közleményhez csatolták a négy orosz diplomata fényképét, valamint egy videofelvételt, amely a túszok kivégzéséről készült.


A fényképeken az al-Kaida pecsétje látható. A honlapon közzétett felvételen két állítólagos túsz kivégzése, illetve egy harmadik férfi lefejezett holtteste látható. A felvétel szerint fegyveresek az egyik férfit lefejezték, a másikat agyonlőtték. A kivégzésekről készült videót egy június 13-i keltezésű felvétel előzte meg, amelyen négy oroszul beszélő férfi látható. “Isten ítéletét végrehajtották az orosz diplomatákon… bosszúból az orosz kormányhoz hűtlen fivéreink és nővéreink megkínzásáért, megöléséért és száműzetéséért” – áll a közleményben.


A négy túsz Fjodor Zajcev harmadtitkár, valamint három követségi alkalmazott: Rinat Agljulin, Anatalij Szmirnov és Oleg Fedoszejev. Ötödik társukat a túszejtés közben az emberrablók megölték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik