Nagyvilág

A francia rohamrendőrök kiürítették a Sorbonne-t

A francia rohamrendőrség szombat hajnalban kiürítette a párizsi Sorbonne egyetem csarnokát, amelyet előző este mintegy négyszáz - más források szerint hatszáz - diák szállt meg az új foglalkoztatási törvény ellen tüntetve - jelentették újságírók a helyszínről.

A mintegy nyolcvan rohamrendőr könnygáz és alkalmanként gumibot alkalmazásával tíz perc alatt kiürítette az épületet. A diákok élő láncot alkotva, székeket, asztalokat dobálva próbáltak meg szembeszállni a rendőrökkel. A sisakos rohamrendőrök az egyik hátsó bejáraton át hatoltak be a történelmi épületbe, majd a rövid szembenállás után a diákokat kiszorították az épületből.

A tűzoltók röviddel hajnali negyed öt előtt érkeztek a helyszínre, és az összetűzés után az udvar kövén fekve maradt személyt elsősegélyben részesítették.

Mintegy negyven francia egyetemen tartottak pénteken tiltakozó megmozdulásokat a fiatal munkavállalók jogait szabályozó törvény ellen, amelyet előző nap fogadott el a parlament, és amelynek visszavonását követelik a szakszervezetek és a baloldal. A Dominique de Villepin kormányfő által kezdeményezett törvény, amely a 26 évnél fiatalabb munkavállalókra vonatkozik, többek között lehetővé teszi, hogy a munkáltató két éven belül indoklás nélkül megváljon alkalmazottjától.

Párizsban péntek délután a csendőrök gumibottal próbálták meg szétoszlatni a tüntető diákokat a Sorbonne épületénél. Szombatra virradóra a rendvédelmi erők megkezdték a Sorbonne tér környékének megtisztítását a tüntetőktől, könnyfakasztó gáz segítségével lebontották az egyetem épületénél emelt kisebb barikádot, míg a diákok az épületből alumíniumlétrákkal, poroltókkal, szemétkosarakkal, székekkel és könyvekkel dobálták a térre felvonultatott rendőröket. Gilles de Robien oktatási miniszter antidemokratikusnak nevezte az egyetemeken tartott tüntetéseket. A miniszter szerint “a fiatalok egy részét” “politikai pártok manipulálták”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik