Nagyvilág

Fegyverekért támadtak a csecsen gerillák

Egy nappal a nagyszabású muszlim gerillatámadás után az orosz biztonsági erők pénteken ellenőrzésük alá vonták a helyzetet az észak-kaukázusi Kabard-Balkárföld fővárosában, ahol a halálos áldozatok száma már meghaladja a százat, gerillákat, rendőröket és civileket is beleértve.

A különleges művelet aktív szakasza lezárult, a szervezett ellenállás utolsó fészkeit is felszámolták, bár folytatódik a kutatás a bujkáló gerillák után, és jó ideig fennmarad még a város köré vont fegyveres védőgyűrű – közölte Vlagyimir Kolesznyikov főügyészhelyettes a katonai gyűrűbe vont Nalcsikban és Andrej Novikov, az orosz belügyminiszter helyettese Moszkvában.

Novikov hozzátette, hogy az orosz hatóságok a fegyveres lázadás leverése óta több mint száz razziát hajtottak végre Nalcsik területén, és nagy mennyiségű fegyvert, lőszert és robbanóanyagot foglaltak le. Csütörtökön 150 (más források szerint akár kétszer ennyi) muszlim gerilla összehangolt támadásokat hajtott végre nalcsiki belügyi, biztonsági és katonai épületek ellen, de visszaverték őket.

Fegyvereket akartak

A támadás célpontja volt a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kabard-balkárföldi részlegének épülete, a szövetségi büntetés-végrehajtási felügyelet épülete és a nalcsiki 3-as számú rendőrállomás. A hatóságok szerint a gerillák a helyi Jarmúk iszlám fundamentalista közösséghez tartoztak, többségük húszas éveiben járó férfi.

A csecsen szakadárok azt közölték internetes honlapjukon, hogy ezek az ő modzsahedjeik oldalán harcoltak – jelentette Palotás László, az MTI moszkvai tudósítója. A muzulmán radikálisok támadásának egyik fő célja az lehetett, hogy fegyvereket szerezzenek a fegyveres erők megtámadott osztagainak raktáraiból, de kudarcba fulladt törekvésük, mert egyetlen fegyverszobába sem tudtak behatolni, egyetlen fegyvert sem tudtak zsákmányolni – mondta Novikov.

A fegyveres erők összesen mintegy kétezer tagja vett részt a rajtaütés visszaverését célzó hadműveletben. Az FSZB, a rendőrség és a hadsereg vegyes osztagai hajtották végre a muzulmán fegyveres csoportok felszámolását – közölte az orosz belügyminisztérium.

Megvan Gorcshanov

Az eddigi nyomozás megállapította, hogy Samil Bászájev csecsen hadúr egyik fegyvertársa, Ilessz Gorcshanov, a helyi vallási szélsőségesek vezetője és egy Anzor Asztemirov nevű muzulmán radikális vezette az orosz fegyveres erők helyi osztagai ellen indított fegyveres támadást. Az orosz hatóságok tudomása szerint mindketten részt vettek korábban Csecsenföldön az orosz erők elleni fegyveres harcokban.

Az egyik lelőtt muzulmán fegyveres holttestében felismerték Gorcshanovot, aki egyébként már korábban (2004 decemberében) is irányított Nalcsikban egy fegyveres támadást, akkor a kábítószer-ellenes harccal foglalkozó rendőrségi ügyosztály ellen.

Pénteki hivatalos közlések szerint a biztonsági erők több mint hetven gerillát öltek meg és 31-et ejtettek foglyul, miközben két tucat embert, zömmel rendőrt vesztettek. A civil halálos áldozatok számát húszra tették. A kabard-balkárföldi egészségügyi tárca szerint még mindig közel száz sebesültet, zömmel rendőrt ápolnak kórházban, hat súlyos sebesültet Moszkvába szállítottak.

Az orosz hírügynökség úgy értesült, hogy a kilencvenet is elérheti a tűzharcban megölt muzulmán fegyveresek száma. Eddig 73-nak a holttestét vették nyilvántartásba, de újabb és újabb holttestek kerülnek elő udvarokból, pincékből, fás, erdős területekről. Kabard-Balkárföld elnöke gyásznappá nyilvánította a szombatot a harcokban elesett rendőrök, katonák és a csatározásnak véletlenül áldozatul esett polgári személyek emlékére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik