Nagyvilág

Államfő lehet a libériai aranylabdás

Megkezdődtek a véres polgárháborúk utáni első demokratikus választások a nyugat-afrikai Libériában. A parlamenti és államfőválasztás történelmi lehetőség a béke megteremtésére és a szegénység felszámolására.

A világ legjobbja

George Weah rendkívülien nyomorúságos körülmények között 1966-ban látta meg a napvilágot. Kitörési lehetőséget a fiatal Weah a sportban látta, de emellett nem feledkezett meg a tanulásról sem. Az AC Milan és a Chelsea labdarugójaként számos alkalma volt egyedülálló képességeinek a csillogtatására (95-ben a világ legjobb játékosának választották), és emellett az Unicef nagyköveteként mindent megtett azért, hogy segítsen a kontinens rászorulóin.

Az elnöki poszt esélyesei között van az egykori futballcsillag, az AC Milan olasz klub volt játékosa, George Weah, aki jelenleg a Demokratikus Változások Kongreszusa nevű párt vezetője. Weah mellett, aki hatalomra jutása esetén az elnöki ciklust hat évről négy évre csökkentené, egy harvardi végzettségű közgazdász, több volt hadvezér és gazdag ügyvédek is harcolnak a szavazatokért. A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján a 22 jelölt közül valószínűleg a volt focista, vagy a 66 éves Ellen Johnson-Sirleaf, a Világbank exigazgatója fog győztesként kikerülni – írja a BBC.

Az államfőválasztás mellett a parlamenti választásokat is kedden tartják Líbériaban, ahol a kétkamarás parlament 94 helyéért folyik a küzdelem. A hárommilliós népességből 1,3 millióan jogosultak a voksolásra az ország háromezer szavazóhelyiségében.

Polgárháborúk sora

Afrika legrégebbi független államát a XIX. század első felében amerikából ide telepített rabszolgák alapították. Az ország 1989- ben keveredett polgárháborúba, amikor Charles Taylor hadvezér felkelést robbantott ki. A harcok 1997-es felfüggesztése alatt  Taylor megnyerte a választásokat, miniszterelnök lett, és elődeihez hasonlóan kifosztotta az államkincstárat. 2000-ben újabb lázadás tört ki, ami azzal végződött, hogy a felkelők, sokan Taylor szövetségesei közül, 2003-ban elfoglalták a fővárost, Monrovinát. Ekkor erős nemzetközi nyomásra Taylor elhagyta az országot, és még 2003 augusztusban aláírták a békeszerződést.


Az ország jelenleg is a pénzmosás egyik nemzetközi központjának számít, sőt az illegális fegyver-, kábítószer- és gyémántkereskedelem nyugat-afrikai bázisa is. Ezért az ENSZ 2001-ben embargót hirdetett a libériai gyémántra. A jelenlegi szavazás tisztaságát a nemzetközi szervezet részéről közel tizenötezer független megfigyelő felügyeli.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik