Nagyvilág

A Vatikán bújtatja Gotovinát?

A római katolikus egyház rejtegeti a háborús bűnök gyanújával körözött Ante Gotovina horvát tábornokot – nyilatkozta Carla Del Ponte a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze a The Daily Telegraphnak.

Értesülése szerint Gotovinát a nyolcvan horvátországi ferences kolostor egyikében bújtatják. Az egykori Jugoszlávia háborús bűnöseinek felelősségre vonására alakult törvényszék főügyésze azonban saját elmondása szerint “a hallgatás falába” ütközik a Vatikán részéről. Del Ponte elmondása szerint a Vatikán minden együttműködést elutasít, jóllehet Gotovinát a katolikus egyház “védelmezi”. A háborús bűnöst legalább 150 szerb civil megölésének és 150-200 ezer szerb erőszakos kitelepítésének vádjával keresik.

A legnagyobb brit konzervatív napilap szerint Del Ponte azután határozta el, hogy értesülését nyilvánosságra hozza, hogy hónapokon át titkos, ám eredménytelen felhívásokkal fordult a Vatikán vezető tisztviselőihez, sőt közvetlenül XVI. Benedek pápához.

A főügyész értesülését megosztotta a Vatikán “külügyminiszterével”, Giovanni Lajolo érsek azonban elutasította a segítséget, azzal az érvvel, hogy “a Vatikán nem állam, így nincs nemzetközi kötelezettsége arra, hogy segítsen az ENSZ-nek háborús bűnösök felkutatásában” – áll a brit lap keddi beszámolójában.

A Vatikánban közölték vele, hogy nincs hírszerzésük, Del Ponte szerint azonban a katolikus egyháznak van a legfejlettebb hírszerző szolgálata.

A The Daily Telegraph februári híradása szerint Gotovinának a horvát hírszerzésen belül dolgozó szövetségesei azt állítják, hogy a háborús bűnügyeket vizsgálók közül többen a brit külső hírszerzés (MI6), illetve az amerikai hírszerzés tisztjei. Nagy-Britannia a következő hónapban sikeres kampánnyal elérte, hogy ne kezdődjenek meg a tervezett időben az EU-csatlakozási tárgyalások Horvátországgal – áll a tekintélyes brit napilap cikkében.

Az Európai Unió Zágráb számára a csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltételeként szabta meg a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való sikeres együttműködést a jugoszláv háborús bűnösök felkutatásának érdekében. A tárgyalások eredetileg márciusban kezdődtek volna, de elhalasztották, ugyanis az EU- tagországok úgy döntöttek, hogy a horvát kormány együttműködése nem megfelelő. Gotovinát hazájában sokan még mindig nemzeti hősként tisztelik, mert a 95-ös szerb-horvát háborúban elsöpörték a horvátországi szerbek önhatalmúlag kikiáltott államát.


Gotovinát a hágai Nemzetközi Törvényszék 2001 óta vádolja háborús és emberiesség elleni bűnök elkövetésével, a horvát hatóságok ez alatt mindvégig azt állították, hogy a tábornok  Horvátországban van, de tartózkodási helye ismeretlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik