Nagyvilág

Hurrikán sújtotta övezet

Nem nevezhető váratlan jelenségnek a hurrikán az Egyesült Államokban. Az utóbbi, közel száz évben 15 - 20 ezer ember vesztette életét az észak-amerikai kontinensen a tomboló szélviharok miatt.

Az Egyesült Államok történetének 5 legsúlyosabb hurrikánja:


1. Texasban 1900 szeptemberében 12 háztömböt dőlt össze a négyes erősségű Galveston hurrikán tombolása nyomán. Nevét arról a szigetről kapta, melyen a legnagyobb pusztítást végezte. Az áldozatok száma 8 ezer és 12 ezer közé tehető.

2. A második legsúlyosabb hurrikán 1836 áldozatot követelt 1919-ben Puerto Ricoban és Floridában. Az áldozatok többsége vízbe fulladt miután a négyes erősségű vihar nyomán kilépett medréből a Palm Beach-hez közeli Okeechobee Tó.

3. A harmadik legtöbb áldozatot követelő hurrikán is a délkeleti térségben pusztított 1928-ban. A négyes erősségű vihar a tengeren szedte áldozatait, számuk hatszáz és kilencszáz közé tehető.

4. New Englandben hármas erősségű hurrikán pusztított 1938 szeptemberében. Az esőzések következtében számos folyó kilépett medréből, áradásokról számoltak be New Yorkban és több nagyvárosban. Hatszázan életüket vesztették, több mint nyolcezer otthonból kellett kitelepíteni az ott élőket, közel 6000 hajó rongálódott meg.

5. Ötös erősségű volt az a földrengés, mely 1935-ben érte el Amerikát. A szél olyan erős volt, hogy felkapott egy vonatot, összesen 423 ember vesztette életét a mostoha időjárás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik